Megvan Magyarország 2022-es költségvetése

VARGA Mihály
Budapest, 2020. november 6. Varga Mihály pénzügyminiszter beszédet mond a támogatási szerződések aláírása előtt a minisztériumban 2020. november 6-án. Újabb egészségipari beruházások indulnak a kormány Egészségipari támogatási programjának (Etp) köszönhetően, amelyre 50 milliárd forintot különítettek el. MTI/Bruzák Noémi
Vágólapra másolva!
Az Országgyűlés elfogadta Magyarország jövő évi költségvetését, az újraindítás költségvetését - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltett videóüzenetében kedden.
Vágólapra másolva!

Kiemelte: így 2022-ben is maradéktalanul rendelkezésre állnak a források a gazdaság újraindításához, a munkahelyteremtéshez és a beruházások ösztönzéséhez.

A kormány bővíti a családok támogatását, folytatja a 13. havi nyugdíj visszaépítését, folytatja az adócsökkentéseket, így bevezeti a 25 év alattiak adómentességét

és mérsékli a munkát terhelő adókat is - jegyezte meg.

Ismét olyan költségvetése van az országnak, amellyel minden fontos terület több pénzből gazdálkodhat, mint egy évvel korábban - hívta fel a figyelmet.

A pénzügyminiszter videója:

A pénzügyminiszter úgy fogalmazott, Magyarország érdeke folytatni azt a politikát, amely nem emeli, hanem folyamatosan csökkenti az adókat.

"A költségvetés fő számait úgy határoztuk meg, hogy egyszerre biztosítsuk az újraindításhoz szükséges forrásokat, valamint gondoskodjunk a hiány és az adósság csökkentéséről is. A jövő évi költségvetés így 5,2 százalékos növekedéssel, 5,9 százalékos GDP-arányos hiánycéllal és 79,3 százalékra csökkenő államadósság szinttel számol" - mutatott rá.

A baloldal módosító javaslatairól szólva elmondta, hogy a Jobbik frakció háromszorosan költené el a költségvetés rendkívüli tartalékát, az LMP adóemelésre és új adók bevezetésére tett javaslatot, a Párbeszéd az alapjövedelem bevezetésével 1400 milliárd forintos többletkiadást okozott volna.

Hozzáfűzte:

az 1148 egymásnak is ellentmondó javaslat együttesen 8800 milliárd forinttal "borította volna fel" a költségvetést.

A javaslatok adóemeléshez, új adók bevezetéséhez vagy eladósodáshoz vezettek volna - húzta alá és megerősítette, hogy a kormánypártok ezt az irányt nem támogatták.

- hangsúlyozta.