A megújuló energiaforrásokból termelt bruttó villamos energia mennyisége 17,7 százalékkal, a megtermelt hő mennyisége pedig 3,7 százalékkal nőtt 2020-ban az előző évhez képest - olvasható a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) 2020-as előzetes energiastatisztikai adatait összefoglaló jelentésében, amelyet szerdán tett közzé.

A megújuló energiaforrásokból előállított villamos energia részaránya a bruttó végső villamosenergia-fogyasztáson belül 11,9 százalékra emelkedett. A MEKH tavalyi energiastatisztikai adatait összefoglaló jelentés megállapítja, hogy a primer belföldi energiafelhasználás forrásának jelentős részét a kőolaj- és kőolajszármazékok, valamint a földgázbehozatal biztosította, a két energiahordozó nettó importja együtt 551 petajoule-t tett ki.

Magyarország továbbra is viszonylag magas importkitettséggel rendelkezik, az importfüggőség mértéke az összes energiahordozót tekintve 2020-ban 13 százalékponttal, 56,3 százalékra csökkent. A földgáz importfüggőség a készletek jelentős feltöltése miatt különösen magas volt 2019-ben, ezért a földgáz importfüggőség tavaly jelentősen, 39,5 százalékponttal csökkent.

IllusztrációForrás: ALTEO

A 2020. évi primer belföldi felhasználás az előzetes adatok szerint 1099 petajoule volt, 1,5 százalékkal csökkent az előző évhez képest.

A pandémia hatására az előző évhez képest 63,5 százalékkal csökkent a nemzetközi légi közlekedésben felhasznált kerozin mennyisége. Csökkent a közúti üzemanyagok belföldi forgalma is: a motorbenziné 10,2 százalékkal, a gázolajé 6,7 százalékkal mérséklődött 2019-hez képest.

Tavaly a bruttó villamosenergia-termelés mennyisége 34 924 gigawattóra volt, 2,3 százalékkal több, mint az előző évben. A napelemek által termelt villamos energia 63,7 százalékkal haladta meg az előző évi mennyiséget. A hálózatra csatlakoztatott napelemek teljesítménye több mint 2 ezer megawattot tett ki, vagyis meghaladta a Paksi Atomerőmű beépített teljesítményét - állapította meg a jelentés.