Szétszóródnak a világban a bitcoin-bányászok

bitcoin, bitcoin gyűjtést, bányászat, mining
Vágólapra másolva!
Kína sokáig a bitcoin-bányászat központja volt, mivel az ország adott otthont a bányászok több mint felének. Most azonban Peking igen szigorúan visszaszorítaná a tevékenységet, aminek köszönhetően számos bányász távozhat az országból. A folyamatnak pedig egy elsőre meglepő nyertese lehet: Texas.
Vágólapra másolva!

A kínai kormány májusban közölte, hogy erőteljesen visszaszorítaná a bitcoin-bányászatot és a kriptovalutával történő kereskedést. Ennek hatására pedig a kriptovilágban többen arról kezdtek el beszélni, hogy Kínában működő bitcoin-bányászok tömegei hagyhatják el az országot.

Most pedig kiderült, hogy a folyamatnak egy különös nyertese lehet: az amerikai Texas állam.

A bitcoin-bányászat egyébként régóta igen vitatott tevékenység, ugyanis hatalmas az energiaigénye az új tokenek megszerzésének. Azonban épp az energia lehet Texas legnagyobb vonzereje – írja a CNBC elemzése.

Átalakulhat a globális kriptovaluta-bányászat Forrás: Shutterstock

Az amerikai államban ugyanis világviszonylatban is kiugróan alacsonyak az energiaárak, a megújulók részesedése pedig egyre nő – 2019-ben már a teljes megtermelt energiamennyiség 20 százaléka szélenergiából származott. Ráadásul a texasi energiahálózat nem központosított, vagyis a fogyasztók választhatnak a szolgáltatók közül. Emellett pedig a helyi politikai vezetés kifejezetten támogatja a kriptovaluták piacát. Vagyis a kedvező szabályozói és energiapiaci környezet kimondottan kedvező hellyé teszi Texast a bitcoin-bányászok szemében.

A CNBC-nek nyilatkozó elemzők szerint pedig a következő hónapokban akár drámai átalakulásokat is láthatunk, ha valóban sok kínai bányász érkezik az Egyesült Államokba. A Gemini kriptocég elemzője, Brandon Arvanghi szerint

az USA-ban hamarosan valódi iparág lehet a bitcoin-bányászat.

A nagyságrendeket jól érzékelteti, hogy bár hivatalos 2021-es adatok még nem állnak rendelkezésre, a becslések szerint a teljes kriptovaluta-bányászati aktivitás 65-75 százaléka koncentrálódhatott Kínában az elmúlt időszakban.

Természetesen nem kizárólag kínai állampolgárok bányásznak Kínában. Vannak olyan nemzetközi szinten is aktív bányászok, akik most azzal terveznek, hogy diverzifikálják a tevékenységüket, és átköltöznek az Egyesült Államokba és/vagy Kanadába.

A Castle Island Ventures nevű cég egyik vezetője, Nic Carter például közölte, jelenleg minden nyugati kriptovaluta-bányászati központnál égnek a telefonvonalak, ahogy nagyon sokan próbálnak új megoldásokat találni. A népszerű célok között olyan régiók szerepelnek, mint Közép-Ázsia, Kelet-Európa, az Egyesült Államok, valamint Észak-Európa.

Különleges kriptovaluta övezetek jöhetnek létre a világban Fotó: Csudai Sándor - Origo

Carter hozzátette, Kína legközelebbi ideális szomszédja Kazahsztán.

Az országban ugyanis a szénbányák olcsó energiát biztosítanak bőséges kínálat mellett - mi több, Kazahsztánban az építési szabályok is kellően lazák, vagyis a bányászok viszonylag gyorsan tudnak fizikai infrastruktúrát létesíteni a tevékenységhez

– tette hozzá.

Bár egyelőre még nyitott kérdés, hogy a bányászok merre indulnak, de az iparági elemzők szerint komoly előrelépés lenne, ha a tevékenység jobban el tudna oszlani a világban. Egyrészt az energiafelhasználás szempontjából sem volna olyan koncentrált a bányászat, mint most, másrészt pedig az aktivitás sem függne ilyen erősen egy-egy ország lehetőségeitől. Végül Carter megemlítette, arra számít, hogy a következő néhány hónapban különleges kriptovalutákkal összefüggő gazdasági övezetek fognak megjelenni a világban, hogy magukhoz csábítsák a bányászokat.