A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) arról tájékoztatja a fogyasztókat, hogy etilén-oxid szennyezettség miatt a forgalomból kivonják, továbbá a vásárlóktól is visszahívják az alábbi terméket. A jégkrémet az Auchan áruházakban lehet kapni.

A Nébih tájékoztatása szerint a visszahívással érintett termék adatai a következők:

Termék neve: Auchan VANILIA-MANDULA jégkrém 4X314 g

Bejelentő: Auchan Magyarország Kft.

Probléma jellege: A termékhez felhasznált adalékanyag vélhetően etilén-oxiddal szennyezett.

Minőségmegőrzési idő: 04/2023

Tételszám: LPL 1091

Kiszerelési egység: 4X314 g

Forgalmazó: Auchan Magyarország Kft. 

A Nébih kéri a vásárlókat, hogy a fenti azonosító adatokkal megegyező terméket ne fogyasszák el! 

A termékvisszahívás kizárólag a fenti minőségmegőrzési adatokkal azonosított termékekre vonatkozik.

Ellenőrizze, ha ilyen terméket vásároltForrás: Auchan

A forgalmazó a meglévő készletet zárolta, a vásárlóktól a terméket visszahívja. Az érintett termék bármelyik Auchan üzletbe visszavihető, a termék árát blokk nélkül is visszatérítik. Az üzletlánc a visszahívásról honlapján elhelyezett felhíváson tájékoztatta vásárlóit.

Mi az etilén-oxid?
A Nébih közlése szerint az etilén-oxid egy szintetikusan előállított gáz, használják intermedierként más szerves anyagok előállítására (pl. etilén glikol), orvosi berendezések sterilizálására és egyes országokban fűszerek és egyéb termények esetén rovarölő szerként, valamint fertőtlenítésére (pl. Indiában a szezámmagot Salmonella ellen). Az Európai Unióban az etilén-oxid hatóanyag felhasználása tilos. Az etilén-oxid hosszú távú rendszeres fogyasztása megnövelheti egyes daganatos betegségek kialakulásának kockázatát (genotoxikus karcinogén). Az Európai Unióban a termények etilén-oxid tartalmára szigorú határérték van érvényben, amely a legkisebb, már mérhető mennyiségnek felel meg.

A probléma jellegéről bővebben itt olvashat.