Ezek a legvonzóbb cégek a fiatal munkavállalók számára 2021-ben

Kézfogás, nő
Young beautiful woman over wearing glasses over isolated background smiling friendly offering handshake as greeting and welcoming. Successful business.
Vágólapra másolva!
A Zyntern.com 2021-es kutatása szerint a fiatal munkavállalók szemében a legvonzóbb munkáltatók idén az Audi, a Telekom, a Bosch, az OTP és a MOL. Az is kiderült, iparáganként melyik cégek végeztek az élvonalban. Agrár területen például a KITE vitte a pálmát, de a gyógyszergyártók és kereskedelmi cégek népszerűsége is nagyot ugrott a korábbi évekhez képest. A munkaadók típusát illetően a válaszadók 54 százaléka multinál dolgozna, de 43 százalék saját vállalkozás indításán is gondolkozik. A pontos listából most kiderül melyik cégek a legnépszerűbbek a közgazdászok és melyek a mérnökök számára.
Vágólapra másolva!

A pozitív munkáltatói márka kialakítása minden cég számára kiemelten fontos, ugyanis rengeteg előnnyel jár. Nemcsak, hogy könnyebben találnak jobb minőségű jelölteket betöltetlen állásaikra, de sok marketing költséget is megspórolnak a szájhagyomány útján terjedő pozitív véleményekkel. A Zyntern 2020-ban már feltérképezte melyik munkáltatók nyerték el leginkább a fiatalok szimpátiáját, most pedig megtudhatjuk, mennyiben változott a top lista egy év alatt.

A kutatásról

A Zyntern.com hazai állásportál idén negyedik alkalommal végzett országos kutatást, melynek fókuszában a fiatalok munkaerőpiaci preferenciáinak vizsgálata állt. A kutatás 2021 áprilisában zárult és több, mint 4 ezer fiatal töltötte ki a több mint 30 kérdéses kérdőívet.

A kutatás kérdései többek között kitértek a fiatalok munkahelyválasztási tényezőire, hosszútávú terveire, pályakezdő fizetési igényükre és a legvonzóbb munkaadókra.

Bár a Randstad minden évben díjazza a legnépszerűbb munkáltatókat, ezek a kutatások a 18-64 éves korosztályra vonatkoznak. A Zyntern ellenben a pályakezdők (16-28 éves korosztály) preferenciáit állítja a középpontba, így kiderül melyik cégek hódítanak a fiatalok körében. A kutatásból azt is megtudhatjuk, melyek az elsődleges munkahelyválasztási szempontok a Z generáció számára. Legfontosabb kritériumnak idén a pozitív munkahelyi légkör, a nyitott, támogató vezetők és a cégen belüli előrelépési lehetőségek bizonyultak. Vajon melyik cégeket azonosítják ezen jellemzőkkel a megkérdezettek?

A kitöltők azokat a munkahelyeket, ahol szívesen dolgoznának, szabadszavas formában, maximum 5 cég említésével adták meg. A legvonzóbb munkaadókra adott válaszokat a kutatók tanulmányi terület és szakmai háttér alapján vizsgálták.

Az összesített nyertesek

A legnépszerűbb cégek a 2020-as évhez képest nem sokat változtak. Bár a tavalyi első helyezett Google idén lekerült a dobogóról, helyét pedig az Audi vette át, a Bosch és a Telekom megőrizte előkelő pozícióját. 2021-ben épphogy lecsúszott a dobogóról az OTP Bank, őt követte a MOL, majd a Google. Az első tízben helyett kapott még a Morgan Stanley, a Vodafone, a Mercedes és a Richter Gedeon. A top10-es listán szereplő vállalatok legalább 8 szakterületen említésre kerültek a kérdőív kitöltőinek válaszaiban, az Audi és a Telekom pedig az összes területen feltűnt. A top 30-ban kereskedelmi láncok, big4-ok, FMCG-k, globális technológiai vállalatok és a Külügyminisztérium is helyet kapott. A sorrendben 11-ik helyen végzett a saját vállalkozás indítása, mint lehetőség, ami alátámasztja azokat a kutatási eredményeket, miszerint a Z generációban pezseg a vállalkozási kedv.

Az öt nyertes

1. Audi Hungária
2. Telekom
3. Bosch
4. OTP Bank
5. MOL

Érdekesség, hogy a fiatalok körében más cégek végeztek előkelő helyen, mint a Randstad összlakosságot vizsgáló 2021-es kutatásában. Az Audi, a Bosch és a MOL, a pályakezdők szemében élen járnak, míg a Randstad top listájában nem szerepelnek. A Telekom azonban nemcsak a fiatalok listáján végzett második helyen, de a Randstad Telekommunikációs különdíját is bezsebelte.

A 30 legnépszerűbb cég Forrás: Zyntern.com Állásportál

Szakterületenkénti rangsorok

Az összesített eredményeken felül a kutatásból az is kiderül melyik cégek a legnépszerűbbek az adott szakterületen tevékenykedők számára. Ahhoz, hogy pontosabb képet kapjunk a piac jelenlegi helyzetéről érdemes ezekre a rangsorokra is vetni egy pillantást.

Gazdaságtudomány

1. OTP
2. Telekom
3. MOL
4. Morgan Stanley
5. Bosch

Gazdasági területen a top 10-ben helyet kapott az OTP Bank, hazai telco cégek (Telekom, Vodafone), big4ok (KPMG, PWC), a MOL, mint magyar nagyvállalat, az Unilever, Deloitte és a Bosch, valamint a Morgan Stanley. A top 15-ben végzett továbbá a Procter&Gamble, a Coca Cola, a Nestlé, a Google, az és az Audi.

IT/Informatika

1. Telekom
2. Google
3. Epam
4. Morgan Stanley
5. Microsoft

Informatikai területén a legnépszerűbb vállalat idén a Telekom lett. Nem sokkal lemaradva követte a Google, majd az Epam. Éppen lecsúszott a dobogóról a Morgan Stanley és a Microsoft. Az élen, top 10-ben végzett még továbbá az OTP, az IBM, a Bosch, az NI, és a Vodafone.

Műszaki, mérnöki

1. Bosch
2. Audi
3. Richter Gedeon
4. MOL
5. Mercedes

Mérnöki területeken a Bosch és az autóipari szereplők mellett, 2 hazai nagyvállalat, a Richter Gedeon (3.) és a MOL (4.) is a legvonzóbb munkaadók között szerepel. A Mercedes a fiataloknál ötödik helyre került. Hatodik helyen található a Continental, hetediken pedig a BMW. A legnépszerűbb között végzett továbbá a Knorr-Bremse, az Egis és a GE.

Agrár

1. Kite
2. Bonafarm
3. Nestlé
4. Aldi
5. Syngenta

Agrár területeken olyan FMCG-k (Fast- Moving Consumer Goods) vezetnek, amelyek gyártási tevékenységet is folytatnak Magyarországon, illetve egyben jelentős retail láncok. Idén a Kite vitte a pálmát, tőle nem sokkal lemaradva végzett a Bonafarm és a Nestlé. A top 10-es listába még olyan cégek kerültek, mint az Aldi, Syngenta, az Axiál, a Hell, a Nébih, az SGS és a Coca Cola, mely idén elnyerte az FMCG (Fast- Moving Consumer Goods), vagyis gyorsan forgó fogyasztási cikkek kategóriában a Randstad különdíjat is.

Társadalomtudomány

1. Telekom
2. Vodafone
3. Külügyminisztérium
4. MOL
5. Audi

Társadalomtudományi területekről érkező kitöltők válaszai hasonlóak a bölcsészek preferenciáihoz. Ismert telco munkaadók az élen (Telekom, Vodafone), őket követi a Külügyminisztérium, majd a MOL és az Audi. De az első 10-ben helyet kapott még a Prezi, a Coca Cola, a Morgan Stanley, az ENSZ és a Bosch is.

Bölcsészettudomány

1. Telekom
2. Audi
3. OTP Bank
4. Vodafone
5. NI

Bölcsészettudományok területén rendkívül heterogén lista született. Változatos iparágak legismertebb munkáltatói kerültek legnagyobb számban említésre. Érdekes módon a top 5 (Telekom, Audi, OTP Bank, Vodafone, NI) legnépszerűbb cég közül kettő IT és telekommunikációs területen szolgáltat igaz, az nem derült ki, hogy például a Vodafone esetében az SSC-re vagy a Vodafone Hungary-re gondoltak a válaszadók. Őket követte a Google, és a Rosche. De helyet kapott a legszimpatikusabbak között a Morgan Stanley, az MTA, a WHC és a Sziget is. Népszerűek továbbá a bölcsész fiatalok körében a múzeumok és rendezvényszervező irodák, valamint nagy százalékuk gondolkodik saját vállalkozás indításán.

Egyéb szakterületek

A legtöbb turizmus és vendéglátás területén tevékenykedő fiatal számára a hotelek a legvonzóbbak (Four Seasons, Hilton, Marriott), de az utazási irodákat és repülőtársaságokat is nagy számban említették.

Az államtudományok területén az első helyen a Belügyminisztérium végzett, másodikon az EMMI, harmadikon pedig a NAV. A top 10-es listában helyett kapott még a Rendőrség, az ENSZ, az ITM, az EU intézményei, a Külügyminisztérium és a Honvédség is. Piaci szereplőket tekintve pedig a legnépszerűbbnek a KPMG bizonyult.

Illusztráció Forrás: MTI/Balázs Attila

A jogtudomány területén a legtöbb pályakezdő az ügyvédi irodákat tartja a legvonzóbbnak, de gyakran visszaköszönt a bíróság, ügyészség és az Igazságügyi Minisztérium intézménye is. Cégek tekintetében pedig az Audi, a McKenzie, az OTP és a MOL végzett előkelő helyen.

Középiskolások és szakképzésben tanulók

A középiskolásoknál egyértelműen idén a Bosch vitte a pálmát, őt követte a Spar, a Lidl, a Penny és a Tesco. A top 10-ben pedig helyett kapott még az Audi, a Mercedes, a Samsung és az OTP is.

Szakképzésben tanulóknál az autóipari munkaadók (Audi, Mercedes) alapvetően a legvonzóbbak, de a top 10-es listában néhány olyan globális technológiai márka is helyet kapott, mint a Google vagy a Telekom.

Nagy százalékuk saját vállalkozás indításán gondolkodik, de a banki szféra és a vendéglátói egységek is népszerűek voltak a körükben.

A legvonzóbb munkaadók listáját áttekintve egyértelműen látható, hogy számos vállalat a legkülönbözőbb szakterületeket átívelően népszerű a fiatalok körében. Ami közös ezen népszerű munkaadókban, hogy ismert és tudatosan épített munkáltatói márkájuk, és aktív campus kommunikációs jelenlétük van, illetve sok esetben kiépült felsőoktatási kapcsolatokkal rendelkeznek.