Kiderült, mennyire népszerűek itthon a prémium üzemanyagok

Mol, benzinkút
Budapest, 2017. március 23. Egy eladó a Mol töltőállomásán Budapesten, a Szentendrei úton 2017. március 23-án. MTI Fotó: Marjai János
Vágólapra másolva!
A hazai autósok több mint 50 százaléka részben, minden hatodik pedig kizárólag prémium üzemanyagot tankol – derült ki a Mol megbízásából készült országos kutatásból. A vásárlók elsősorban az autó motorját védik ezzel a fajta üzemanyaggal, de a kisebb fogyasztás, az alacsonyabb környezetterhelés is ott van a döntési szempontok között. A legtöbben (74 százalék) az üzemanyag minősége alapján választanak töltőállomást - olvasható a Mol közleményében.
Vágólapra másolva!

Főként a motor tisztán tartása (40 százalék), a magasabb teljesítmény (39 százalék) és a jobb minőség (36 százalék) miatt választják a magyar autósok a prémium üzemanyagokat – derült ki az országos felmérés adataiból. A visszatartó tényezők közül az első helyen az ár áll, de az a szempont is sokszor előbukkan a válaszok között, hogy a normál üzemanyag minősége is megfelelő a válaszadók számára. Azzal az állítással ugyanakkor a megkérdezettek több mint 80 százaléka egyetért valamilyen mértékben, hogy a prémium üzemanyag használata megnöveli az autó élettartamát.

Vagyis az ár/érték arányt tekintve hozzáadott értéket jelent a prémium üzemanyagok használata.

Ezt a megközelítést támasztja alá az is, miszerint a legtöbben (74 százalék) az üzemanyag minősége alapján választanak töltőállomást, az ár (68 százalék), az elérhető árengedmény (59 százalék), illetve az elhelyezkedés (55 százalék) csak ezután következik a szempontok sorában. A hazai autósok e tekintetben erősen ragaszkodnak a szokásaikhoz, 93 százalék válaszolta azt, hogy legutóbb is a „megszokott" töltőállomáson tankolt.

Eladó a Mol töltőállomásán Budapesten, a Szentendrei úton Forrás: MTI/Marjai János

A többség tisztában van vele, hogy a motor tisztább üzemű, nagyobb teljesítményű és hosszabb élettartamú lesz a prémium üzemanyagok használata esetén.

Szintén jelentős azoknak az aránya, akik szerint prémium üzemanyag használatával csökkenthető a fenntartási/szervizelési költség, ami szintén fontos szempont lehet az ár/érték alapú döntésben. A női autósok különösen a prémium üzemanyagok megbízható motorműködésben megmutatkozó előnyeit értékelik: körükben az átlagosnál magasabb azok aránya, akik télen (a biztonságos indulás és megérkezés érdekében), vagy hosszabb utak előtt választják a prémium üzemanyagot.

– fogalmazott Orosz András, a Mol Magyarország kiskereskedelmi vezetője.

Az online adatfelvételt a Kantar Hoffmann végezte. A minta nem, kor, településtípus és régió szerint reprezentálja azon 18-65 éves magyar személyautó vezetőket, akik töltőállomásokon tankolnak. A kérdőívet 1001 válaszadó töltötte ki 2021. május 13-26. között.