A koronavírus-járvány egy időre átrajzolta a világ kereskedelmi térképét és 2020-ben jelentősen csökkentette a nemzetközi árukereskedelmet, beleértve az EU és fő kereskedelmi partnerei közötti adásvételt is. Valószínűleg a pandémia is közrejátszhatott abban, hogy tavaly Kína átvette az Egyesült Államoktól az EU fő árukereskedelmi partnereként betöltött szerepét.

A gazdasági nehézségekkel alaposan tarkított 2020-as esztendő után, az idei év kereskedelmi statisztikái már kedvezőbben alakulnak. Az európai statisztikai hivatal, az Eurostat adatai szerint2021 január és április között az EU-n kívülről történő árubehozatal 626,6 milliárd euró volt, a tavalyi 589,7 milliárd euróval szemben. 2020 hasonló időszakához képest ez mintegy 6,3 százalékos növekedést jelent.

Az EU az elmúlt években eltávolodott a munkaerő-igényes, alacsony értékű termékek gyártásától, és inkább a nagyobb értékű, márkás termékekre szakosodott. A gyártott áruk és szolgáltatások egyik legnagyobb exportőre, maga is mintegy 80 ország legnagyobb exportpiaca.

IllusztrációForrás: AFP/Nicolas Economou

Valószínűleg a vírus indiai mutánsa miatt, a már EU-n kívüli Egyesült Királyságban bevezetett szigorú járványügyi korlátozásoknak is szerepe volt abban, hogy 2021 első négy hónapjában az innen érkező behozatal jelentősen, 27,1 százalékkal csökkent. Nagyott nőtt viszont Oroszország (12,4 százalék), Kína (22,4 százalék) és Törökország (20,5 százalék) exportja a tavalyi év hasonló időszakához képest.

2021 első négy hónapjában az Európai Unióba importált termékek legnagyobb része Kínából (139,4 milliárd euró), az Egyesült Államokból (71,4 milliárd euró) illetve Oroszországból (42,5 milliárd eurót) érkezett. A legnagyobb kereskedelmi partnerek tízes listáján, a fentieken kívül, még sorrendben az Egyesült Királyság (41,7 milliárd euró), Svájc (38,9 milliárd euró), Törökország (24,7 milliárd euró), Japán (20,4 milliárd euró), Norvégia (18,3 milliárd euró), Dél-Korea (17,6 milliárd euró) és India (14,3 milliárd euró) szerepelt.