Megtalálták a világ harmadik legnagyobb fehér gyémántját

gyémánt, botswana, afrika, bányász, elnök, drágakő, rekord
A botswanai gyémántcég, a Debswana, 2021. június 16-án közölte, hogy feltárt egy 1098 karátos követ, amely a világon a harmadik legnagyobb lehet.
Vágólapra másolva!
Egy 1098 karátos gyémántot találtak Botswanában, amely a jelenlegi adatok szerint a világ harmadik legnagyobb fehér gyémántjának számít. Ráadásul korábban csupán három olyan gyémántot hoztak felszínre a történelemben, amelynek nagysága meghaladta az 1000 karátot.
Vágólapra másolva!

Hatalmas felfedezést ünnepelhetett a napokban a gyémántipar, amikor a De Beers és az ország kormányának közös projektjének keretében kiemeltek egy 1098 karátos gyémántot. Az öt évtizede futó Debswana Diamond nevű projekt

ezzel a negyedik olyan gyémántot hozta felszínre a történelemben, melynek súlya meghaladja az 1000 karátot

– írja a Mining.com.

A gyémántot június 1-jén találták meg a világ leggazdagabb gyémántlelőhelyének számító Jwanengben, és egyelőre még nem kapott nevet.

Botswana elnöke, Mokgweetsi Masisi gyémánttal a kezében. A botswanai gyémántcég, a Debswana, 2021. június 16-án közölte, hogy feltárt egy 1098 karátos követ, amely a világon a harmadik legnagyobb lehet. Forrás: AFP/Monirul Bhuiyan

A kezdeti elemzések szerint a drágakő nemcsak méretében, de minőségében is megközelíti az eddigi óriásokat. Ilyen az 1905-ben, Dél-Afrikában megtalált, 3106 karátos Cullinan, a 2019-ben, szintén Botswanában felszínre hozott, 1758 karátos Sewelo, valamint a 2015-ben megtalált, 1111 karátos Lesedi la Rona – utóbbi is Botswanához köthető.

Amennyiben csak a fehér gyémántokat számoljuk, akkor a mostani felfedezéssel a világ eddigi harmadik legnagyobb gyémántját találták meg.

A korai jelentések alapján a most feltárt gyémánt 73mm hosszú, 52mm széles és 27mm vastag.