Meg kellene duplázni a globális kobaltkínálatot 2030-ra, hogy tartani lehessen az ütemet a növekvő kereslettel – véli egy nyersanyagpiaci kereskedési ház. Az elektromos autók népszerűségének növekedése ugyanis jelentősen megemeli a nyersanyagigényt.

A világ jelenlegi kobaltkínálatának meg kellene duplázódnia 2030-ra, ha a nyersanyagpiac tartani akarja a lépést a kereslet növekedésével – mondta a Trafigura kereskedési ház vezetője, Socrates Economou.
A tavalyi teljes kobaltkínálat egyébként 126.500 tonna volt – idézi a Mining.com a Benchmark Mineral Intelligence adatait.

A keresletnövekedés hátterében jelentős részben az elektromos autók elterjedése áll. Ahogy ugyanis egyre többen vesznek elektromos járműveket, úgy nő a szektor nyersanyagigénye is. A kobalt pedig kiemelten fontos a területen.

A jelenleginél kétszer nagyobb kobaltkínálatra volna szükség 2030-raForrás: AFP/Samir Tounsi

Az pedig már tavaly év végén is jól látható volt, hogy az elektromos autókban használt fémek piaca hatalmas szárnyalást produkált, sokakban felvetve a kérdést, hogy a világgazdaság képes lesz-e megfelelő és fenntartható kínálatot biztosítani a szükséges fémekből.

Ráadásul nem is csak a kobalt okoz nehézséget. A nikkel és a lítium hasonlóan fontos fém az elektromos autók piacán, és nemrég derült ki, hogy csak a Tesla terveinek megvalósításához a világ összes bányája sem lenne elég.