Halálos betegség okozói lehetnek egyes macskaeledelek a brit kereskedelemben

macska
Különösen figyelni kell arra, hogy mit ehetnek.
Vágólapra másolva!
Nagy-Britanniában számos macskaeledelt kellett visszahívni az üzletek polcairól, amelyek érintettek lehetnek egy halálos betegség terjesztésében. Az Élelmezési Szabványügyi Ügynökség (FSA) szóvivője szerint jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy ez a betegség az emberi egészségre is kockázatot jelentene.
Vágólapra másolva!

Nagy-Britanniában az FSA és a Környezetvédelmi, Élelmezési és Vidékügyi Minisztérium (Defra) figyelmeztette a macskatulajdonosokat, hogy ne etessék a Fold Hill Foods gyártó által készített szárazeledellel a háziállataikat. Ide tartoznak a Sainsbury's, Pets at Home és az Applaws termékek.

Illusztráció Fotó / Shutterstock

Az FSA továbbá közölte, hogy a pancytopenia nevű kór jelenlegi kitörése potenciálisan azokhoz a macskaételekhez kötődhet, amelyeket most vissza kell hívniuk a gyártóknak. A súlyos betegség folyamán a vérsejtek (vörös, fehér és vérlemezkék) száma gyorsan csökkeni kezd, ami halálos lehet a macskák számára. Idén áprilisban az Nagy-Britanniában több mint 130 ilyen esetet regisztráltak.

Érdemes itthon is odafigyelni ezekre a termékekre, mivel a legtöbb potenciálisan veszélyes macskaeledel például Amazonról is megrendelhető.

Jelenleg még nincs végleges bizonyíték, ami meg tudná erősíteni a feltevéseket, és még nem azonosították pontosan a veszélyes macskatápokat.