Limitált darabszámú öteurós pénzérmével tiszteleg a tavaly meghalt Ennio Morricone kétszeres Oscar-díjas olasz zeneszerző, karmester emléke előtt Olaszország.

Az olasz pénzverde közlése szerint a Grandi Artisti Italiani (Kiemelkedő Olasz Művészek) elnevezésű sorozat legújabb darabja kétféle változatban lesz elérhető.

Az ezüst emlékpénzérméből mindössze 8 ezer darab, a kétfémes ötvözetből 10 ezer darab kerül forgalomba - írja a La Repubblica című olasz lap internetes oldala. 
Noha mindkettő törvényes fizetőeszköz, az érmékkel elsődlegesen a gyűjtőket célozzák meg. 

A 2016. február 28-án készült képen Ennio Morricone kétszeres Oscar-díjas olasz zeneszerző, karmester az Aljas nyolcas című film zenéjéért kapott Oscar-díjat tartja a kezében a díjátadó ceremónián HollywoodbanForrás: MTI/EPA/DPA/Paul Buck

Az érmék egyik oldalán Morricone portréja látható, amelyet a Republica Italiana felirat ölel körbe, a másik oldal a zeneszerző kezeit mutatja vezénylés közben, valamint a neve és a 2021-es dátum olvasható. 
A legendás filmzenék komponistája tavaly júliusban, 91 éves korában halt meg Rómában. 

Karrierje során több mint 500 film zenéjét írta, köztük az Egy maréknyi dollárért és a Volt egyszer egy vadnyugat című klasszikusokét. Öt alkalommal jelölték Oscar-díjra - 1978-ban a Mennyei napok, 1986-ban A misszió, 1987-ben az Aki legyőzte Al Caponét, 1991-ben a Bugsy, 2000-ben a Malena zenéjéért -, mielőtt 2007-ben megkapta az amerikai filmakadémia kitüntetését életművéért.

2016-ban negyven év elteltével visszatért a western műfajához, és az Aljas nyolcas című Tarantino-filmhez komponált zenéjével 87 évesen, hatodik jelölését sikerült a kategória Oscarjára váltania, megkoronázva ezzel több mint hat évtizedes, hosszú és sikeres pályafutását.