Először repült elektromos versenyautó egy ausztrál sivatagban

Alauda-Aeronaitick MK3 elektromos repülőautó
Vágólapra másolva!
Először repült elektromos versenyautó Ausztrália sivatagában, amivel később, ebben az évben, Formula 1-en alapuló versenyeken vennének részt. A szerkezetek tereptől függően akár 150-250 kilométer per órával képesek repülni, számolt be róla a Guardian.
Vágólapra másolva!

Az Alauda Airspeeder Mk3 elnevezésű négy méter hosszú multikopter megtette első pilóta nélküli próbarepülését Dél-Ausztrália sivatagában. A 130 kilogramm tömegű szerkezetet főleg a Formula 1-en alapuló versenyekre szeretné felhasználni a járművet megalkotó cég, az Alauda Aeronautics.

A vállalat alapítója, Matthew Pearson elmondása szerint a versenysorozaton akár 10 darab repülő versenyautó is részt tud majd venni. Hozzátette, hogy a tervek szerint három futamot rendeznek majd a 2021-es év folyamán, viszont a helyszínek egyelőre nem ismertek.

Matthew Pearson arról is beszámolt, hogy a repülő járművek képesek akár 150-250 kilométer per óra sebességre is felgyorsulni, illetve távvezérléssel irányíthatók. Amennyiben biztonságosan le lehet bonyolítani a versenyeket, akkor valószínűleg a jövőben fizikailag is irányíthatják a szerkezeteket a pilóták.

A járművet lítium-polimer akkumulátor működteti, amely körülbelül 15 perc repülést tesz lehetővé.

Mivel egy verseny 45 percig fog tartani, így két akkumulátorcserére is szükség lesz a futam alatt. A vállalat szerint a cserefolyamat körülbelül 20 másodpercet fog igénybe venni. Egyelőre a verseny pontos időpontját még nem lehet tudni.