Berobbant a hazai villamosenergia-fogyasztás

energia, villamosenergia
Berobbant a hazai villamosenergia-fogyasztás
Vágólapra másolva!
Jelenleg azt láthatjuk, hogy a koronavírus-járvány miatt a tavalyi, éves szinten minimális villamosenergia-fogyasztás csökkenése már a múlté, hiszen a felelős kormányzati beavatkozások és ösztönzők hatására a magyar gazdaság erőteljes növekedésnek indult. Ennek az egyik legfőbb bizonyítéka, hogy az idei első öt hónapban szó szerint berobbant a hazai villamosenergia-fogyasztás.
Vágólapra másolva!

A MAVIR adatszolgáltatásából kiderül, hogy az idei év első öt hónapjában, januártól májusig, a hazai villamosenergia-fogyasztók összességében közel bruttó 19,6 TWh villamos energiát használtak el, amely érték

már közel 4,5 százalékkal meghaladta a tavalyi hasonló időszak értékét,

annak ellenére, hogy 2020 szökőév volt. Ebben az időszakban az import mértéke 27 százalék volt, ami továbbra is súlyos ellátás- és nemzetbiztonsági kockázatot jelent.

Forrás: Hárfás Zsolt

A valós fogyasztásnövekedés még ennél is nagyobb lehetett az idei év első öt hónapjában, hiszen a beépített napelemes háztartási termelőegységek adatai közvetlenül nem jelennek meg a rendszeradatok között. Ráadásul nem is kis tételről van szó, ugyanis 2020 végére e háztartási naperőművek beépített kapacitása már elérte a közel 720 MW értéket.

A számok azt mutatják, hogy ebben az időszakban a hazai villamosenergia-termelés közel 50 százaléka továbbra is Paksról származott,

hiszen a nettó adatok szerint a Paksi Atomerőmű közel 6,6 TWh villamos energiát termelt. Ezzel szemben a hasonló beépített kapacitással rendelkező, ipari méretű naperőművek csak 0,86 TWh-t. Ez is azt mutatja, hogy abszolút félrevezetőek azok a nyilatkozatok, amelyek kizárólag arról szólnak, hogy a hazai naperőművek beépített kapacitása már elérte a Paksi Atomerőmű teljesítményét. Ugyanis egy atomerőmű például éjszaka, hajnalban és felhős időben is képes villamosenergia-termelésre, miközben a naperőművek nem.

Paks Magyarország „energiaszíve"

Ez a jelentős villamosenergia-fogyasztásnövekedés arra enged következtetni, hogy az idei évben és a jövőben is joggal számolhatunk jelentős fogyasztásnövekedéssel. A jövőbeli igények kielégítése érdekében feltétlenül szükség van olyan alaperőművekre, amelyek az időjárástól függetlenül képesek télen-nyáron, éjjel-nappal és minden másodpercben klímabarát villamos energiát termelni. A Paks II. Atomerőmű két VVER-1200 típusú blokkja ezt a célt fogja szolgálni, de mellette még további erőművek építésére is szükség van a kitűzött hazai célok elérése érdekében. Természetesen szükség van a naperőművek további fejlesztésére is, de ezeket időjárás- és napszakfüggőségük miatt reálisan kell tudni értékelni, valamint figyelembe kell venni azt is, hogy erősen támogatott áramtermelési módról van szó.

Hárfás Zsolt
atomenergetikai szakértő,
az atombiztos.blogstar.hu oldal szerzője