Az alföldi térség erdőterületein található avar-, gyep- és tűlevélréteg kiszáradása miatt fokozott tűzveszély alakult ki, ezért szombattól három megyében - Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Jász-Nagykun-Szolnok - életbe lép a tűzgyújtási tilalom - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a honlapján.

A közlemény szerint a hétvégén várható száraz, kánikulai időjárás miatt fennáll a nagy területű koronatüzek kialakulásának kockázata.

Hangsúlyozták, hogy a korlátozás alatt tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében - ideértve a térképen jelölt területeken található tűzrakó helyeket, a vasút és közút menti fásításokat -, valamint tilos a parlag- és gazégetés is.

Avartüzet oltanak Borsodban egy korábbi felvételenForrás: MTI/Vajda János

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azt közölte az MTI-vel, hogy a tűzoltókat idén már több mint 4900 szabadban keletkezett tűzhöz riasztották, a leégett terület mérete pedig 5035 focipályának felel meg. A kertben bográcsozni, grillezni szabad, de a tüzet egyetlen pillanatra se hagyjuk magára, és mindig legyen a közelben oltóvíz - figyelmeztettek a közleményben.