Ismét napirenden az Ever Given immár hónapok óta húzódó kálváriájának története. Úgy tűnik, a vitában álló felek elmozdultak a holtpontról. A Szuezi-csatornát még márciusban blokkoló óriási konténerhajó tulajdonosai ugyanis új ajánlatot tettek a csatorna hatóságával folytatott kártérítési vitában – közölte a hatóság ügyvédje, miután két héttel elhalasztották a bírósági döntést az ügyben. A részletekről a gCaptain hajós szakportál számolt be.

A kártérítés fizetésének vitatott ügye hetekkel korábban kezdődött, az Origo erről is folyamatosan informálja olvasóit.

A legutóbb arról írtunk, hogy kiderült, az Ever Given a megengedettnél nagyobb sebességgel haladt a csatornában és ez (is) okozhatta zátonyra futását. A baleset hat napig akadályozta több száz hajó forgalmát, és jelentős problémákat generált a globális kereskedelemben. 

A hajót jelenleg a Szuezi-csatorna Hatóság (SCA) tartja elzárva a tengeri átkelő egyik szakaszán, amíg a kártérítési vita le nem zárul. 

A Hatóság kezdetben 916 millió dollárt követelt a mentési munkálatok és a hajó üzemképtelenségéből adódóan elmaradt, kiesett bevételek fedezésére, amit hamarosan 550 millió dollárra csökkentett.

Az Ever Given japán tulajdonosai, a Shoei Kisen és biztosítói vitatták a követelést és a hajó egyiptomi bírósági végzés alapján történő visszatartását.

Az Ever Given konténerszállító hajóForrás: AFP

A tárgyalások egészen szombatig folytak, mondta Khaled Abu Bakr, az SCA ügyvédje a hajó visszatartásával kapcsolatos ismailiai bírósági tárgyaláson. A hajó tulajdonosai új ajánlatot tettek  - mondta, anélkül, hogy részleteket vagy összeget közölt volna.

Fontos körülmény ugyanakkor, hogy az SCA elnöke korábban elárulta, hogy a Shoei Kisen 150 millió dollár kifizetését már felajánlotta. 

A végleges bírósági ítéletet többszöri halasztás után vasárnap kellett volna meghozni, de a Shoei Kisen jogi csoportja még több haladékot kért. 

Igazságügyi források szerint az ügyet július 4-ig elhalasztották,  hogy a felek között "barátságos megegyezés" jöhessen létre.

A UK Club, a hajó egyik biztosítója a napokban azt közölte, hogy "komoly és konstruktív tárgyalásokat" folytat az SCA-val, és "bízik abban, hogy a közeljövőben pozitív megoldás születik az ügyben."