Új ajánlatot tett a kártérítés összegére az Ever Given tulajdonosa

HorizontalKépeken a Szuezi-csatornában elakadt konténerszállító óriáshajó, hajó, konténer, beszorult
A handout picture released by the Suez Canal Authority on March 26, 2021, shows the Taiwan-owned MV Ever Given (Evergreen), a 400-metre- (1,300-foot-)long and 59-metre wide vessel, lodged sideways and impeding all traffic across the waterway of Egypt's Suez Canal. - Tugboats and dredgers were working today to free the giant container ship blocking Egypt's Suez Canal for a fourth day, forcing companies to re-route services from the vital shipping lane around Africa. (Photo by - / various sources / AFP)
Vágólapra másolva!
Ismét napirenden az Ever Given immár hónapok óta húzódó kálváriájának története. Úgy tűnik, a vitában álló felek elmozdultak a holtpontról. A Szuezi-csatornát még márciusban blokkoló óriási konténerhajó tulajdonosai ugyanis új ajánlatot tettek a csatorna hatóságával folytatott kártérítési vitában – közölte a hatóság ügyvédje, miután két héttel elhalasztották a bírósági döntést az ügyben. A részletekről a gCaptain hajós szakportál számolt be.
Vágólapra másolva!

A kártérítés fizetésének vitatott ügye hetekkel korábban kezdődött, az Origo erről is folyamatosan informálja olvasóit.

A legutóbb arról írtunk, hogy kiderült, az Ever Given a megengedettnél nagyobb sebességgel haladt a csatornában és ez (is) okozhatta zátonyra futását. A baleset hat napig akadályozta több száz hajó forgalmát, és jelentős problémákat generált a globális kereskedelemben.

A hajót jelenleg a Szuezi-csatorna Hatóság (SCA) tartja elzárva a tengeri átkelő egyik szakaszán, amíg a kártérítési vita le nem zárul.

A Hatóság kezdetben 916 millió dollárt követelt a mentési munkálatok és a hajó üzemképtelenségéből adódóan elmaradt, kiesett bevételek fedezésére, amit hamarosan 550 millió dollárra csökkentett.

Az Ever Given japán tulajdonosai, a Shoei Kisen és biztosítói vitatták a követelést és a hajó egyiptomi bírósági végzés alapján történő visszatartását.

Az Ever Given konténerszállító hajó Forrás: AFP

A tárgyalások egészen szombatig folytak, mondta Khaled Abu Bakr, az SCA ügyvédje a hajó visszatartásával kapcsolatos ismailiai bírósági tárgyaláson.

A hajó tulajdonosai új ajánlatot tettek

- mondta, anélkül, hogy részleteket vagy összeget közölt volna.

Fontos körülmény ugyanakkor, hogy

az SCA elnöke korábban elárulta, hogy a Shoei Kisen 150 millió dollár kifizetését már felajánlotta.

A végleges bírósági ítéletet többszöri halasztás után vasárnap kellett volna meghozni, de a Shoei Kisen jogi csoportja még több haladékot kért.

Igazságügyi források szerint az ügyet július 4-ig elhalasztották,

hogy a felek között "barátságos megegyezés" jöhessen létre.

A UK Club, a hajó egyik biztosítója a napokban azt közölte, hogy "komoly és konstruktív tárgyalásokat" folytat az SCA-val, és "bízik abban, hogy a közeljövőben pozitív megoldás születik az ügyben."