Gyémánt helyett csupán kvarckristályt találtak a szerencsevadászok egy afrikai faluban

kétkezi bányászat, arany, Afrika
A Galamseyer, illegal gold panner, clears by hand mud and sand as he works on a gold field in Kibi on April 10, 2017. - Ghanaian government has decided to put an end to Galamsey activities in Ghana accusing the miners of the high pollution of the environment and the destruction of the landscape. (Photo by CRISTINA ALDEHUELA / AFP)
Vágólapra másolva!
Gyémántok helyett csupán kvarckristályokat rejt a föld a Dél-afrikai Köztársaság egyik keleti falujában, ahol "gyémántláz" robbant ki az elmúlt napokban, miután azonosítatlan ásványokat fedeztek fel a területen.
Vágólapra másolva!

Az ország minden részéből özönlöttek a szerencsevadászok a KwaZulu-Natal tartománybeli KwaHlathi nevű faluba, ahol

a helyiek június 12-e óta ássák a földet, miután egy pásztor megtalálta az első követ

egy mezőn, és beszámolt felfedezéséről.

Ravi Pillay tartományi illetékes egy vasárnapi sajtótájékoztatón elmondta, hogy a helyszínen begyűjtött kövek vizsgálatából egyértelműen kiderült, hogy nem gyémántokról, hanem csupán kvarckristályokról van szó.

Hozzátette:

A csákányokkal, lapátokkal és vasvillákkal felszerelkezett

több ezer gyémántvadász nagyjából 50 hektárnyi területet dúlt fel az elmúlt napokban,

hatalmas lyukakat hátrahagyva, ami veszélyt jelent a jószágokra nézve. Mostanra ugyanakkor kevesebb mint 500-ra csökkent a keresők száma.

Kétkezi bányászat Afrikában Forrás: AFP/Cristina Aldehuela

Pillay szerint azokat, akik a területen folytatják az ásást, ami a koronavírus-járvány terjedése szempontjából is kockázatos, felszólítják a távozásra, de szükség esetén az illetékes hatóságokat is bevetik.

Hozzátette, az elmúlt napok eseményei rávilágítottak azokra a társadalmi-gazdasági kihívásokra, amelyekkel a helyieknek meg kell birkózniuk. A Dél-afrikai Köztársaság sok másik területéhez hasonlóan a magas munkanélküliségi és szegénységi ráta miatt a helyi közösségek épphogy fenn tudják tartani magukat.