Gyémántok helyett csupán kvarckristályokat rejt a föld a Dél-afrikai Köztársaság egyik keleti falujában, ahol "gyémántláz" robbant ki az elmúlt napokban, miután azonosítatlan ásványokat fedeztek fel a területen.

Az ország minden részéből özönlöttek a szerencsevadászok a KwaZulu-Natal tartománybeli KwaHlathi nevű faluba, ahol a helyiek június 12-e óta ássák a földet, miután egy pásztor megtalálta az első követ  egy mezőn, és beszámolt felfedezéséről.

Ravi Pillay tartományi illetékes egy vasárnapi sajtótájékoztatón elmondta, hogy a helyszínen begyűjtött kövek vizsgálatából egyértelműen kiderült, hogy nem gyémántokról, hanem csupán kvarckristályokról van szó.

Hozzátette: ezek értékét, ha van nekik egyáltalán, még meg kell állapítani, de azt fontos hangsúlyozni, hogy a kvarckristályok sokkal kevesebbet érnek, mint a gyémántok." A csákányokkal, lapátokkal és vasvillákkal felszerelkezett több ezer gyémántvadász nagyjából 50 hektárnyi területet dúlt fel az elmúlt napokban,  hatalmas lyukakat hátrahagyva, ami veszélyt jelent a jószágokra nézve. Mostanra ugyanakkor kevesebb mint 500-ra csökkent a keresők száma.

Kétkezi bányászat AfrikábanForrás: AFP/Cristina Aldehuela

Pillay szerint azokat, akik a területen folytatják az ásást, ami a koronavírus-járvány terjedése szempontjából is kockázatos, felszólítják a távozásra, de szükség esetén az illetékes hatóságokat is bevetik.

Hozzátette, az elmúlt napok eseményei rávilágítottak azokra a társadalmi-gazdasági kihívásokra, amelyekkel a helyieknek meg kell birkózniuk. A Dél-afrikai Köztársaság sok másik területéhez hasonlóan a magas munkanélküliségi és szegénységi ráta miatt a helyi közösségek épphogy fenn tudják tartani magukat.