Az Ikea alapítványa és a Rockefeller Alapítvány 500-500 millió dollárt különítettek el arra a célra, hogy elősegítsék a megújuló energiaforrások használatát a fejlődő országokban. Azt remélik, hogy a befektetésüket további tőke követi majd.

Az Ikea és a Rockefeller Alapítvány bejelentették, hogy fejenként 500 millió dollárral támogatják a megújuló energián alapuló projekteket a fejlődő országokban -  írja a Bloomberg nyomán a Forbes.hu.

Az ENSZ adatai alapján a világon nagyjából 2,8 milliárd olyan ember él, akinek nincs hozzáférése megbízható energiaforrásokhoz. Az Ikea és a Rockefeller becslése szerint az egymilliárd dollár elegendő lehet ahhoz, hogy a következő évtizedben egymilliárddal csökkentsék ezt a számot. A cél, hogy olyan közösségekhez juttassanak el fenntartható megoldásokat, amelyek egyébként fosszilis energiahordozókra támaszkodnának.

Számításaik alapján a felajánlás egymilliárd tonnával kevesebb szén-dioxid-kibocsátáshoz vezethet majd globálisan.

Az Ikea és a Rockefeller Alapítvány többek között napelem projekteket finanszíroz a fejlődő országokbanForrás: AFP/Science Photo Library/Wladimir Bulgar

Rajiv Shah, a Rockefeller Alapítvány elnökének elmondása alapján soha nem volt még ekkora mértékű kezdeményezés a fejlődő országokban.

A fejlett országokon egyre nagyobb a nyomás, hogy teljesítsék a klímavédelmi célokat. A G7 országai 2009-ben megegyeztek, hogy 2020-ig évi 100 milliárd dollárt különítenek el, hogy segítsék a fejlődő országokat abban, hogy zöld technológiákba fektessenek és csökkentsék a klímaváltozás hatásait. A G7 vezetői a múlt heti találkozásuk során ismét ígérete tettek ugyanerre; az Organization for Economic Co-Coperation and Development legfrissebb adatai szerint 2018-ban csupán a 78,9 milliárd dollárt érték el, ami messze elmarad az eredeti 100 milliárdtól.

Per Heggenes, az Ikea alapítványának vezetője szerint be kell látnunk, hogy a jelenlegi megközelítéssel nem fogjuk időben elérni a célokat, részben emiatt is indult el az Ikea kezdeményezése. A fejlődő országoknak szánt összegre kockázati tőkeként tekintenek, és azt remélik, további tőke követi majd.

A Bloomberg pozitív példaként felidézi a Rockefeller Alapítvány Indiában elindított kezdeményezését, amelynek keretében 200 napelemblokk telepítését finanszírozták, amelyekkel eldugott települések energiaellátását oldották meg. Ehhez később csatlakozott az indiai Tata Power is, amely 10 ezer napelemesre bővítette a projektet. Hasonló programjai már az Ikeának is voltak korábban. A két alapítvány azonban úgy véli, ha egyesítik erőiket, akkor jóval nagyobb terveket válthatnak valóra.