Egyre jobban növekszik a 65 év felettiek körében is az internethasználat az Európai Unió országaiban, hazánk jelenleg a középmezőnyben foglal helyet, derül ki mindez az Eurostat közelmúltban közzétett adataiból. A felmérésben a különböző korcsoportok internetezési szokásait vizsgálták - derül ki a Picup közleményéből.

A 2020-as év adatait a korábbi évek adatsoraival összehasonlítva megfigyelhető a növekvő tendencia, melyet a Covid-19 járvány kitörése és a válaszlépésként adott lezárások sora tovább erősített, mivel sokan kényszerültek rá, hogy így tartsák a kapcsolatot szeretteikkel, intézzék ügyeiket, vagy éppen szórakoztassák magukat.

2020-ban az EU-ban, a 16-74 év közöttiek 88 százaléka internetezett az utolsó 3 hónapban, a listavezető Dánia (99 százalék), a sereghajtó pedig Bulgária (70 százalék). Hazánkban ez az arány 85 százalék, ami kicsivel marad el az uniós átlagtól.

A környező országok közül Szlovákia (90 százalék), Csehország, Ausztria (88 százalék) és Szlovénia (87 százalék) jár előttünk, míg Horvátország, Szerbia és Románia (78 százalék) e tekintetben elmarad tőlünk. – írja a Picup.hu

Internet használók aránya az EU-ban 2020-banForrás: picup.hu

A 65 év feletti korosztályt vizsgálva, sokkal nagyobb különbségek tapasztalhatók az egyes országok között. Az uniós átlag 61 százalék, ezt jelentősen meghaladja az időskorú internetezők aránya Dániában (94 százalék), Luxemburgban és Svédországban (91 százalék) valamint Hollandiában (90 százalék). A lista végén Bulgáriát (25 százalék), Horvátországot (28 százalék) és Görögországot (33 százalék) találjuk.
Magyarország elmarad valamelyest az uniós átlagtól (53 százalék), az előző évhez képest (41 százalék) azonban jelentős javulás tapasztalható. A szomszédos országok közül Szlovákiában (58 százalék) és Ausztriában (57 százalék), valamivel magasabb, míg Szlovéniában (51 százalék), Szerbiában (50 százalék) és Romániában (40 százalék) alacsonyabb a 65 év feletti internetezők aránya.

Idős személy okostelefonon böngészikForrás: Pixabay

Az elmúlt napokban számolt be kutatásának eredményeiről az NMHH, mely a hazai internethasználatot vizsgálta. Az országosan reprezentatív mintavétellel készült felmérés rámutatott, hogy legkevésbé a szegényebb háztartásokban használják az internetet, valamint hogy a végzettség és az életkor is befolyásolja az internethasználatot.

Az NMHH felmérése szerint, hazánkban negyvenéves életkor alatt már szinte mindenki internetezik, a 70 éven felülieknek viszont csak a 30 százaléka, ami egybevág az Eurostat adataival.