Annyira felpörgött a kínai termelés, hogy van, ahol kevés az áram a gyárak működéséhez

Három-szurdok-gát Kína Hupej tartományában, a Jangce folyón épített vízerőmű.  Three Gorges Dam china, kína China Three Gorges Water Level Rises To 156 M Horizontal
The Three Gorges Dam on the Yangtze River in Yichang, central China's Hubei province, on Friday Oct 27, 2006. The water level in the Three Gorges reservoir rises to 156 meters on October 27, said information from China Yangtze River Three Gorges Project Development Corporation, Xinhua News Agency reported. (Photo by EyePress News / EyePress via AFP)
Vágólapra másolva!
Kuangtung kínai tartományt – amelyet szakértők a kínai GDP motorjaként tartanak számon – az utóbbi időben rendkívül gyakran szenved elektromos hálózatának bizonytalanságaitól, áramszünetektől. Ennek hátterében a vízerőműveket meghajtó folyók jelentősen kevesebb vízhozama illetve kiszáradása, és a koronavírus-járvány után a kínai termékek iránt drasztikusan megnövekedett globális kereslet áll. A részletekről az Asia Times és a Nikkei Asia szakportál számolt be.
Vágólapra másolva!

A tavaly Kína nagy részét sújtó áramhiány és áramkimaradások ismét megjelentek az ipari délen, és

ez döntő fontosságú abban az időszakban, amikor a kuangtungi gyáraktól villámgyors teljesítést várnak

a pandémiát követő nyugati világ növekvő keresletének kielégítése érdekében.

A kevés eső, az aszály, az emelkedő szénárak és a gyors belföldi iparosítás együttesen olyan áramhiányt okozott ezen a vidéken, amely az ország gazdasági teljesítményének immár mintegy 10 százalékát teszi bizonytalanná.

Villamosenergia-távvezeték Forrás: iStock

A Southern Daily helyi hírforrás nemrégiben beszámolt azokról a félelmekről, hogy a Kína legnagyobb tartományi gazdaságában tapasztalható jelentős áramkimaradások hatalmas károkat okoznak az ottani koronavírus-járványból talpra állni igyekvő gyártók és exportőrök számára. A lap arra figyelmeztetett, hogy

az áramhiány miatt a termelés a tartományban egyfajta "készenléti állapotba" eshet vissza.

Az újság arról is beszámolt, hogy az iparvárosok számos üzemében a helyi hatóságok "áramkorlátozási" parancsot adtak ki. Ennek hátterében az áll, hogy három-négynaponta áramkorlátozással vagy áramkimaradással kell szembenézniük az üzemekben, néha előzetes értesítés nélkül.

A legnagyobb gyártóvállalatok küzdenek a helyzettel

A tartományban található a legnagyobb kínai vállalatok közül néhány, például a Huawei Technologies, az elektromos járműveket építő BYD, a Midea háztartásikészülék-gyártó csoport is, ahogy a Procter & Gamble, a Canon, a Volkswagen és Japán három legnagyobb autógyártója szintén. Számukra a legnagyobb, életbevágó kérdés az, hogy meddig tart az áramhiány. A Honda Motor szóvivője azt mondta, hogy egyelőre nincs hatása a termelésre. Ha azonban az áramhiány krónikussá válik, az a globális ellátási láncokat is megzavarhatja.

Kuangtungban sok vállalkozásnak élénk emlékei vannak a december és január között hirtelen fellépő áramhiányról,

amikor a tartalék dízelgenerátorok megrendelésének növekedése az egekbe szöktette az árakat. A gazdasági dinamónak számító tartományban a helyi statisztikusok adatai szerint az első négy hónapban a feldolgozóipar volumene az egy évvel korábbihoz képest közel negyedével nőtt, és elérte az 1 ezer milliárd jüant (156 milliárd USD), ami az első negyedévben 2,7 ezer milliárd jüanra növelte a tartomány bruttó hazai termékét (GDP), ez 18,6 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest.

Kuangtung GDP-je 2020-ban meghaladta Kanada, Oroszország és Dél-Korea GDP-jét

- írja a Southern Daily.

Geopark Kuangtungban Forrás: Wikipedia

Kuangtung gazdasági jelentősége miatt a megbízható energiaellátás elengedhetetlen. Ezért volt még szokatlanabb, amikor az energiaügyi hatóságok májusban bejelentették, hogy az áramhiányra reagálva tervezik a különböző iparágak és vállalatok áramellátásának kiigazítását. A tartomány január és április eleje között mintegy 40 százalékkal kevesebb csapadékot kapott, mint a tavalyi év azonos időszakában, miközben az átlaghőmérséklet 2,2 Celsius-fokkal volt magasabb - jelentette a helyi média. Ez a szerencsétlen kombináció csökkentette a vízenergia-termelést, miközben növelte a légkondicionálás és a hűtés iránti keresletet.

A China Southern Power Grid (CSPG), az állami tulajdonú áramszolgáltató most rohamtempóban igyekszik alternatív forrásokat beszerezni

és hálózatát az állami hálózathoz csatlakoztatni, hogy így az északi áramból is kaphasson. A tartomány teljes napi áramigénye május elején 15,7 százalékkal 130 millió kilowattra emelkedett, ami minden idők legmagasabb értékét jelenti.

Mesterségesen korlátozzák a gyártást

Egyes jelentések szerint számos város vezetése megtiltotta, hogy az újonnan épített erőműveket és berendezéseket az elektromos hálózatra kössék, nehogy tovább rontsák az ellátás megbízhatóságát, amikor a rendszer már amúgy is teljes alapterhelési kapacitással működik. Ez az intézkedés azonban nem biztos, hogy sokáig működőképes marad, mivel több vállalkozás is hamarosan eléri a nyári termelési csúcsát.

A CSPG az időjárási, szezonális és hidrológiai "vis maior" körülmények miatt a jövőben hatalmas ellátási ingadozásokra figyelmeztetett.

Hangsúlyozta, hogy az elmúlt évtizedben a vízerőmű-építési láz - melynek célja az energiatermelés leválasztása a szénről, és amelyet a szén-dioxid-semlegesség 2060-ig történő elérésének kinyilvánított célja ösztönzött - megbéníthatja a rendszer stabilitását, mivel az idei vízlefolyás csökken, miközben a kereslet ugrásszerűen megnő.

A 2006-os felvételen egy kínai család látogatása a Jangce hatalmas duzzasztójánál, a Három szurdok-gátnál Forrás: ---

A vállalat az Asia Times által áttekintett külön dokumentumban azt is megjegyezte, hogy Jünnan, a délnyugati határ menti tartomány, amely a közelmúltban Kuangtung áramtermelésének egyharmadát biztosította, a szárazság közepette 11 százalékkal csökkent vízenergia-termelést tapasztalt.

A vízerőművek jelenleg a dél-kínai villamosenergia-termelés közel felét adják.

A Jangce és a Gyöngy-folyó, valamint főbb mellékfolyóik mostani alacsony vízszintjei azonban rávilágítottak az áramellátás megbízhatóságát fenyegető kockázatokra,

vagyis arra, hogy a csúcsvízhozam nem elegendő a csúcskereslet kielégítéséhez.

Környezetvédelmi csoportok most attól tartanak, hogy az áramhiányos déli tartományok vezetői feleleveníthetik azokat a terveket, amelyek az energiahiány gyors és célszerű megoldására több szén felhasználását irányozzák elő. Tavaly Kína teljes villamosenergia-ágazata termelésének 60 százalékának mértékéig még mindig a szénre támaszkodott.

A Három-szurdok gát a Jangce folyón Forrás: Xinhua via AFP/Xinhua News Agency/Du Huaju

A belföldi szén ára június elején tonnánként 878 jüan (136 dollár) volt, ami éves szinten nagyjából 70 százalékos emelkedést jelent, a kilogrammonkénti 5500 kilokalóriás hőmennyiséget alapul véve - derül ki a hivatalos adatokból.

A környezetvédelmi korlátozások és a szénbányászati korrupcióval kapcsolatos vizsgálat miatt a tüzelőanyag termelése csökkent,

ami egyes beszállítókat áremelésre késztetett.

Májusban az Államtanács Nemzeti Fejlesztési és Reformbizottsága nyilvánosan is pellengérre állította Kuangtungot, Csöcsiangot, Jünnant és Kuanghszit is, amiért az első negyedévben nem sikerült csökkenteniük a GDP-jükhöz viszonyított energiafogyasztásuk intenzitását.