A McDonald's világszerte az egyik legismertebb gyorsétteremlánc, melynek 100 országban közel 40.000 üzlete van. Az otthona azonban az Egyesült Államok, ahol még mindig a legtöbb étterem található. Egy elemzés megnézte, melyik amerikai állam a legerősebb a McDonald's-ok számát tekintve.

A McDonald's napjainkban is az Egyesült Államokban a legerősebb gyorsétterem-hálózat, összesen 13.439 étterme működik az USA-ban, a cég otthonában. Ez igen tekintélyes szám, ha azt nézzük, hogy a gyorsétterem-lánc a világ 100 országában összesen 39.000 létesítményt működtet.

A 24/7 Wall St. most azt is megnézte, melyik amerikai államban található a legtöbb McDonald's, és arra jutott, az üzletek sűrűségét pedig a lakosságszám határozza meg.

Az 1940-ben, Kaliforniában alapított étteremlánc egyébként azt követően vált legendássá, hogy Ray Kroc megvette. Jelenleg pedig globálisan is piacvezetőnek számít a gyorsétteremláncok között. Még úgy is, hogy olyan nagy versenytársakkal kell megküzdenie, mint a Burger King, de egy időben az is előfordult, hogy az amerikai jelenlét tekintetében a Subway került azt élre. Ebben szintén komoly versenytárs a Starbucks, azonban utóbbi továbbra is inkább kávézóként működik, vagyis nem olyan közvetlen a verseny, mint a másik két céggel.

Kalifornia az éllovas a McDonald's étteremek számábanForrás: NurPhoto via AFP/Jakub Porzycki/NurPhoto/Jakub Porzycki

Érdemes megjegyezni, hogy bár teljesen logikusnak tűnik, hogy egy üzlet- vagy étteremlánc a lakosság méretéhez viszonyítva jelenjen meg egyes térségekben, ez nem mindig van így. A Walmart áruházlánc például rendkívül erős az USA déli és középső részén, vagyis éppen hogy nem a legsűrűbben lakott régiókban meghatározó.

A legtöbb McDonald's azonban Kalifornia államban található, összesen 1222. Miközben tehát Kaliforniában él a teljes amerikai lakosság 12 százaléka, az összes amerikai McDonald's 9 százaléka található az államban.

Texasban pedig 1117 McDonald's működik, vagyis az amerikai üzletek 8 százaléka. Texas lakossága szintén hasonló arányt képvisel az amerikai összlakosságon belül. Floridában is hasonló a helyzet, ahol 864 üzlet kap helyet, vagyis a 6 százalékos arány nagyjából fedi a lakosságarányt az országban.

Jól látszik tehát, hogy a McDonald's az USA-ban a lakosságarányoknak megfelelőn helyezi el az üzleteit. Így fordulhat elő, hogy Kaliforniában kiemelten sok éttermet működtet az óriásvállalat.