Ebben az amerikai államban található a legtöbb McDonald’s

Krumpli, burgonya, french fries, sült krumpli
A McDonald’s employee makes French fries at a McDonald’s restaurant beside their headquarters in Munich, southern Germany 27 February 2007. Bane Knezevic (not in picture), president of the western division of McDonald's Europe and chairman of McDonald's Germany reported at a press conference that Mcdonald's turnover had increased by 6,2 percent in 2006. AFP PHOTO DDP/JOERG KOCH GERMANY OUT
Vágólapra másolva!
A McDonald's világszerte az egyik legismertebb gyorsétteremlánc, melynek 100 országban közel 40.000 üzlete van. Az otthona azonban az Egyesült Államok, ahol még mindig a legtöbb étterem található. Egy elemzés megnézte, melyik amerikai állam a legerősebb a McDonald's-ok számát tekintve.
Vágólapra másolva!

A McDonald's napjainkban is az Egyesült Államokban a legerősebb gyorsétterem-hálózat, összesen 13.439 étterme működik az USA-ban, a cég otthonában.

Ez igen tekintélyes szám, ha azt nézzük, hogy a gyorsétterem-lánc a világ 100 országában összesen 39.000 létesítményt működtet.

A 24/7 Wall St. most azt is megnézte, melyik amerikai államban található a legtöbb McDonald's, és arra jutott, az üzletek sűrűségét pedig a lakosságszám határozza meg.

Az 1940-ben, Kaliforniában alapított étteremlánc egyébként azt követően vált legendássá, hogy Ray Kroc megvette. Jelenleg pedig globálisan is piacvezetőnek számít a gyorsétteremláncok között. Még úgy is, hogy olyan nagy versenytársakkal kell megküzdenie, mint a Burger King, de egy időben az is előfordult, hogy az amerikai jelenlét tekintetében a Subway került azt élre. Ebben szintén komoly versenytárs a Starbucks, azonban utóbbi továbbra is inkább kávézóként működik, vagyis nem olyan közvetlen a verseny, mint a másik két céggel.

Kalifornia az éllovas a McDonald's étteremek számában Forrás: NurPhoto via AFP/Jakub Porzycki/NurPhoto/Jakub Porzycki

Érdemes megjegyezni, hogy bár teljesen logikusnak tűnik, hogy egy üzlet- vagy étteremlánc a lakosság méretéhez viszonyítva jelenjen meg egyes térségekben, ez nem mindig van így. A Walmart áruházlánc például rendkívül erős az USA déli és középső részén, vagyis éppen hogy nem a legsűrűbben lakott régiókban meghatározó.

A legtöbb McDonald's azonban Kalifornia államban található, összesen 1222. Miközben tehát Kaliforniában él a teljes amerikai lakosság 12 százaléka, az összes amerikai McDonald's 9 százaléka található az államban.

Texasban pedig 1117 McDonald's működik, vagyis az amerikai üzletek 8 százaléka. Texas lakossága szintén hasonló arányt képvisel az amerikai összlakosságon belül. Floridában is hasonló a helyzet, ahol 864 üzlet kap helyet, vagyis a 6 százalékos arány nagyjából fedi a lakosságarányt az országban.

Jól látszik tehát, hogy a McDonald's az USA-ban a lakosságarányoknak megfelelőn helyezi el az üzleteit. Így fordulhat elő, hogy Kaliforniában kiemelten sok éttermet működtet az óriásvállalat.