Kétmilliárd tonna olajat és gázt találtak Kínában

olajkutatás, olaj, olajkút
[Oilfield pumpjack, Canada] A pumpjack at an oil drilling site at sunset.
Vágólapra másolva!
A China National Petroleum Corporation (CNPC) energiaóriás a napokban megerősítette, hogy a közelmúltban felfedezett olajmezők nagyjából kétmilliárd tonna palaolajat és gázt tartalmaznak.
Vágólapra másolva!

A kínai kőolajtermelés egyik fő régiója a Tarim-medencében, Kína északnyugati részén, a Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen található. Az 530.000 km² területű tál alakú medencét körös körül 5000 méternél magasabbra nyúló hegyvonulatok határolják. A szakértők szerint a világ egyik legnehezebben fúrható területe, mivel az olajkészletek nagy része 8000 méterrel a földfelszín alatt van. Ebben a kietlen és sivatagos övezetben bukkantak rá az egyik új lelőhelyre, amely akár egymilliárd tonnányi olajat és gázt tartalmazhat. A tározó rekordmélységben található, a tornyoknak közel 27.900 láb (8500 méter) mélységbe kellett lefúrnia.

A várakozások szerint az új kút évente négymillió tonna olajat és 1,4 milliárd köbméter földgázt fog kitermelni.

Illusztráció Forrás: AFP/Mint Images

A másik felfedezést még az előzőnél is ígéretesebbnek tartják az olajipari szakértők. A szintén északnyugati elhelyezkedésű Ordos-medencében található lelőhely a becslések szerint az ország akár legnagyobb palaolaj-mezője lehet. A Changqing Oilfield Co, a CNPC leányvállalata bukkant rá, és az elmúlt három év egyik legnagyobb olajipari szenzációjának tartják a lelőhelyet, amely milliárd tonnányi palaolaj-tartalékokkal kecsegtet.

Még az új mezők feltérképezése előtt, Kína több mint 25 milliárd hordó bizonyított olajtartalékkal rendelkezett, amivel a 14. helyet foglalta el az országok rangsorában. Ez a mennyiség a világ összes ismert olajkészletének mintegy 1,5 százalékát teszi ki.

Mivel

olajfogyasztását tekintve a hatalmas nemzet a 2. helyet foglalja el,

így a mennyiség közel 59 százalékát importálni kényszerül. Ezért is kulcsfontosságú mérföldkő Kína olaj- és gázkutatásának történetében a most feltérképezett hatalmas mennyiségű olajtartalék, hiszen így az ország jobban függetlenedhet a külföldi piactól.