Óriási a támogatottsága a kormány nemrég bejelentett gazdaságpolitikai intézkedéseinek

ORBÁN Viktor
Budapest, 2021. június 9. Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Világgazdaság üzleti napilap Magyarország újraindításáról szervezett konferenciáján a Budapest Kongresszusi Központ 2021. június 9-én. MTI/Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
A teljes népesség 80-90 százaléka, de a kormányelleneseknek is több mint kétharmada támogatja az Orbán Viktor miniszterelnök által a Világgazdaság konferenciáján bejelentett intézkedéseket – derül ki a Real-PR 93 múlt héten elvégzett, reprezentatív közvélemény-kutatásából. Az eredményről a Figyelő számolt be.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor június 9-én, a Világgazdaság konferenciáján több fontos gazdaságpolitikai intézkedést is bejelentett, amelyekkel Magyarország újraindulását kívánja a kormány elősegíteni a járvány után. A konferencia eseményeit az Origo is közvetítette, a miniszterelnök előadásáról és a bejelentések tartalmáról ebben a cikkben olvashat.

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Világgazdaság üzleti napilap Magyarország újraindításáról szervezett konferenciáján a Budapest Kongresszusi Központban 2021. június 9-én Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Noha a mindenkori kormányoknak – ahogy a miniszterelnök is hangsúlyozta a konferencián – eredményfelelőssége van, a sikerességhez fontos az is, hogy szándékaikat és céljaikat a társadalom támogassa. A most bejelentett elképzeléseknél úgy tűnik, hogy az utóbbi is biztosított, hiszen ritka, hogy bármilyen kérdésben ilyen széleskörű egyetértés legyen a magyar társadalomban.

A minimálbér látványos, közel húszszázalékos emelésével például az összes megkérdezett 90 százaléka egyetért.

Noha a kérdésben is hangsúlyt kapott, hogy az intézkedést a kormány tervezi, a kormánnyal szemben összességében kritikus polgárok 84 százaléka (a kormánypártiak 93 százaléka) is inkább jó döntésnek nevezte a „kétszázezres minimálbért". A kormánykritikusoknak csak 12 százaléka gondolta mindezt rossz döntésnek. A védekezésben részt vevőknek nyújtandó tíznapos pluszszabadság szintén teljes egyetértésre talált: az összes megkérdezett 89, de a kormánykritikusok 87 százaléka is azonosult vele.

A legnagyobb megosztottságot a családi adó-visszatérítés egyszeri intézkedése váltotta ki,

ötből négyen azonban egyetértenek a tervezettel.

A kormánnyal szimpatizálóknál ez, a többi kérdéshez hasonlóan, kilencvenszázalékos támogatottságot ért el. A kormánykritikusok azonban kevésbé lelkesek, csak kétharmaduk sorakozott fel a döntés mögé (68 százalék), negyedük (23 százalék) nem. Mindez összefügghet azzal is, hogy a kormánykritikusok e jelentős lépés politikai következményeitől tartanak, feltételezhetik, hogy a kormányzó pártok választási esélyeit is növeli.