Kiderült, mennyit utaztak a magyarok külföldre az idei első negyedévben

Budapest Airport
Ismét érkezhetnek brit turisták a hazai repterekre - illusztráció
Vágólapra másolva!
2021 első három hónapjában a Covid19-járvány és a kapcsolódó korlátozások következtében a hazánkba látogató külföldiek száma az egy évvel korábbihoz képest közel felére, 2019 első három hónapjához viszonyítva alig 40 százalékára csökkent. A magyarok külföldre irányuló utazásainak száma az egy évvel ezelőttinek 45, a két évvel ezelőttinek pedig 37 százalékára esett vissza. A hazánkba utazó külföldiek és a külföldre utazó magyarok kiadásainak egyenlege (az egy évvel korábbihoz mért 43 százalékos visszaeséssel) 121 milliárd forintot tett ki, áll a KSH Nemzetközi utazások, 2021. I. negyedév című kiadványában.
Vágólapra másolva!

2021 első negyedévében a hazánkba tett külföldi látogatások száma a járvány által már részben érintett előző év azonos időszakitól 52, a 2019. I. negyedévitől 59 százalékkal maradt el. Az egynapos utazások száma 47 százalékkal, 4,1 millióra csökkent, ezek 76 százaléka magánjellegű, 19 százaléka munkavégzési, valamivel több, mint 5 százaléka pedig üzleti, üzletelési célú volt.

A külföldiek 911 ezer többnapos utazást tettek Magyarországra, 68 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbinál.

Jelentősen csökkent azon külföldiek aránya (18 százalék), akik legalább egy éjszakát eltöltöttek hazánkban, ez az arány 2019 I. negyedévében még 27 százalék volt. A több napra látogatók 41 százaléka magánjelleggel, 29 százaléka üzleti és üzletelési céllal, 30 százaléka munkavégzés miatt érkezett hazánkba.

Jelentősen lecsökkent a külföldi utazások, illetve a beutazó külföldiek száma az év első negyedévében - illusztráció Forrás: U.A./Baranyi Róbert/Budapest Airport/Facebook

Az előző év azonos időszakához képest a fő küldő országok közül a többnapos utazások száma Ausztriából csökkent a legkevésbé (40 százalékkal), a többi ország esetében ez 60 százalék feletti volt.

A beutazók Magyarországon eltöltött ideje 47 százalékkal, 11,6 millió napra csökkent, a visszaesés 2019 I. negyedévének adatához mérten még nagyobb, 55 százalékos volt.

A több napra érkezők egy utazás alkalmával átlagosan 8,2 napot töltöttek hazánkban, lényegesen többet, mint az elmúlt évek I. negyedéveiben.

A hozzánk látogató külföldiek 2021 I. negyedévében folyó áron 164 milliárd forintot költöttek, az egy évvel korábbinál 56, a 2019. I. negyedévinél 59 százalékkal kevesebbet. Az egy napra érkezők kiadásainak összege (68 milliárd forint) az egy évvel korábbinak 60, a több napra érkezőké (97 milliárd forint) 37 százalékát érte el. A legtöbbet (35 milliárd forintot) az Ausztriából idelátogatók költöttek, főként egészségügyi célokra. A Németországból érkezők 20 milliárd forintot fordítottak a zömében munkavégzéshez és az üzleti utakhoz kapcsolódó kiadásokra.

Forrás: KSH

Sokkal kevesebb alkalommal utaztunk külföldre

2021 I. negyedévében

a magyar állampolgárok 2,0 millió alkalommal utaztak külföldre,

55 százalékkal kevesebbszer, mint a járvány által már érintett, egy évvel korábbi időszakban. 2019 I. negyedévhez viszonyítva 63 százalékkal esett vissza a kiutazások száma.

Az egynapos utazások száma 51, a többnaposoké 61 százalékkal csökkent.

A rokon-, barátlátogatások száma majdnem harmadára esett vissza, a szabadidős célú utazások szinte teljesen elmaradtak.

A legtöbben Ausztriába, Szlovákiába és Ukrajnába látogattak, az utak mintegy 81 százaléka ebbe a három országba irányult. Ennek ellenére Ausztriába 39, Szlovákiába 51, Ukrajnába 62 százalékkal kevesebben utaztak 2020 I. negyedévéhez képest. A magyarok átlagosan 1,9 napot töltöttek el utazásaik során külföldön, 0,6 nappal kevesebbet, mint egy évvel korábban.

A külföldre utazó magyarok az egy évvel korábbinál folyó áron 73 százalékkal kisebb összeget, 44 milliárd forintot, fejenként és naponta pedig átlagosan 11.600 forintot, 20, illetve a 2019. I. negyedévinél 76 százalékkal kevesebbet költöttek. A kiadások közül a legnagyobb összeg az Ausztriába utazókhoz kapcsolódott, de jelentősek voltak a Németországba és a Szlovákiába látogatók kiadásai is.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Nemcsak az utazások száma és a kiadások összege csökkent jelentősen, hanem a kiutazások motivációs szerkezete is változott.

Míg az előző év azonos negyedévében a magyarok utazásainak csak mintegy ötöde történt munkavégzési céllal, addig 2021 I. negyedévében túlnyomóan (61 százalék) ez volt a fő motiváció, mivel az egészségügyi veszélyhelyzet miatt a határátlépés turisztikai célból nem volt megengedett. A szabadidős és a vásárlási célú utazások számának drasztikus visszaesése és a munkavégzési utak megnövekedett aránya is okozza, hogy az egy főre jutó napi átlagköltés jelentősen csökkent.