A Reuters értesülései szerint 500 millió dolláros alapból kompenzálják a két lezuhant Boeing 737 MAX típusú gép áldozatanak hozzátartozóit.

Mint ismert, a közelmúltban a Boeing két 737 MAX típusú gépe is lezuhant. 2018. október 29-én a Lion Air léigtársaság egyik járata, majd 2019. március 10-én az Ethiopian Airlines gépe csapódott a földbe. A két súlyos katasztrófa összesen 346 ember halálát okozta. Az események után a balesetben érintett géptípus közlekedését lényegében globálisan felfüggesztették, a vizsgálatok pedig komoly hiányosságokat illetve tervezési hibákat tártak fel azzal kapcsolatban.

A Boeing egyik 737 MAX típusú gépeForrás: AFP/Silvio Avila

Az amerikai Igazságügyi Minisztérium nem kívánta kommentálni a hírügynökség értesülését, de a Reuters szerint a most felállított 500 millió dolláros alap része annak a 2,5 milliárd dolláros megállapodásnak, amelyet a Boeing kötött a hatóságokkal. A vállalatot ugyanis azzal is meggyanusították, hogy csalással szerezték meg a lezuhant gépek típusának szükséges engedélyeit.

Az értesülések szerint, minden, a balesetekben érintett család átlagosan közel 1,45 millió dollárra számíthat kártérítésként. A kifizetést az áldozatokkal rokonsági kapcsolatban állók, vagy más, meghatározott jogcímen igényelhetik. A rendelkezésre álló információk szerint erre idén október 15-ig van lehetőségük az érintetteknek.