A hétvégi erős visszaesés után, hétfőn is folytatódott a kriptovaluták gyengülése. A világ legnépszerűbb digitális pénzneme, a bitcoin tegnap már 32.000 dollár (9,5 millió forint) körül járt, szemben az áprilisi 65.000 dollárral.

A bitcoin a napokban mintegy 50 százalékkal kereskedték alacsonyabban az április közepén elért rekordmagas 65.000 dolláros (19,3 millió forint) szintnél. Az ether nevű kriptovaluta zsetononként 10 százalékkal, 2.009 dollárra esett, a dogecoin pedig 9,83 százalékkal, 0,26 dollárra (77 forint) zuhant vissza hétfőre.
Az összes kriptovaluta piaci értéke jelenleg körülbelül 1400 milliárd dollár (416,5 ezer milliárd forint), szemben a májusban regisztrált 2600 milliárd dollárral (773,6 ezer millliárd forint) . A zuhanás elsősorban a kínai kormány szankcióinak tulajdonítható, amelyek egyértelmű célja a kripto bányászati tevékenység visszaszorítása volt.  

A digitális valuták bányászatához használt gépek üzemeltetése elképesztő energiaigényű.Forrás: AFP/Patrick Pleul

Az energiafelhasználással kapcsolatos aggodalmak miatt Peking Szecsuán tartományra kiterjesztette a bányászati tilalmat.

Kína már hosszú ideje igen szigorúan viszonyul a kriptovalutákhoz. A hatóságok 2017-ben bezárták a helyi kriptotőzsdéket, illetve betiltották a tokenek kibocsátását – vagyis megtiltották a vállalatok számára, hogy így vonjanak be tőkét.

A közelmúltban pedig a Szecsuán Tartományi Fejlesztési és Reformbizottság és a Szecsuáni Energiairoda közös közleményében 26 kriptovaluta-gyanús bányászati vállalkozás bezárását rendelte el.