Miközben a világ vezetőinek célja a karbonsemlegesség és az felesleges élelmiszer-, illetve az árupazarlás elkerülése, addig az derül ki az ITV brit hírügynökség vizsgálatából, hogy a legnagyobb kiskereskedelmi vállalat egyik raktárában évente több millió eladatlan, gyakran új vagy újszerű állapotú terméket semmisítenek meg.

A skóciai Amazon-raktárban hetente döbbenetes mennyiségá, szám szerint mintegy 130.000 tételt semmisítenek meg, köztük Apple termékeket, Covid-19 maszkokat és tévéket is, amelyek közül sok teljesen új. Az ITV a közelmúltban rejtett kamerával forgatott az Amazon skóciai Dunfermline-i raktárában. A felvételen látható volt, ahogy laptopokat, tévéket, ékszereket, fejhallgatókat, könyveket és arcmaszkokat helyeznek el "megsemmisítendő" feliratú ládákba.

Az Amazon egy névtelen volt alkalmazottja az ITV-nek elmondta, hogy a raktár dolgozói heti 130.000 darab árú megsemmisítére kapnak utasítást. Ezt erősítette meg az ITV rejtett kamerás felvétele is, amely azt mutatta, hogy idén áprilisban egy hét alatt 124.000 tételt küldtek el megsemmisíteni, míg ugyanezen a héten 28.000 terméken volt az "adományozásra" jelölés. A feleslegesnek ítélt termékek közt voltak bontatlan Dyson hajszárítók, porszívók, MacBook-ok és iPad-ok is, de arra is volt példa, hogy 20.000 teljesen új maszk került a kidobandó tárgyak közé.

A volt dolgozó elmondta, hogy a megsemmisítésre szánt tárgyak körülbelül felét még bontatlan áruk, míg a másik felét bontott, de még jó állapotú termékek adták.Ha 130.000 áru a heti átlag, az évente több mint 6 millió ok nélkül megsemmisített terméket jelent, amely akár eladásra vagy jótékonyságra is felhasználható lenne. Az ITV kamerái azt is filmre vették, ahogy a "megsemmisíteni" jelzővel ellátott dobozokat teherautókra rakják és újrahasznosító központokba, valamint egy hulladéklerakóba szállítják.

Botránygyanús az Amazon "újrahasznosítási" stratégiájaForrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Oliver Berg

Az Amazon szóvivője az Insidernek adott nyilatkozatában elmondta, hogy az ITV által említett hulladéklerakó tulajdonképpen egy újrahasznosító központ.
A termékek ártalmatlanítása a célunk, valamint az el nem adott termékek újrahasznosítása vagy a jótékonysági szervezeteknek történő adományozása. Az Egyesült Királyságban egyáltalán nem küldünk árut a hulladéklerakóba."Mindenesetre nem ez lenne az első eset, hogy hatalmas pazarláson kapják rajt a kiskereskedelmi óriást. Még 2019-ben a Mail on Sunday egy másik brit raktárba küldött fedett újságírókat, ahol szintén tanúi voltak annak, ahogy az el nem adott termékeket egyszerűen "megsemmisítendő"-nek jelölik. A riporterek ezután követték a teherautókat, amelyek egy szemétlerakóhoz tartottak. Az Amazon szóvivője a történetre reagálva azt a kérdést már nem is kommentálta, hogy vajon a vállalat megváltoztatta-e az „újrahasznosítási" stratégiáját az említett 2019-es incidens óta. A legutóbb kiszivárgott felvételek mindenesetre nem erről tanúskodnak