Egyre súlyosabb probléma a pisztácialopás Kaliforniában

pistachio Bronte Sicily Italy
Vágólapra másolva!
A kaliforniai rendőrség szombaton elfogott egy férfit, aki ellopott egy utánfutót, majdnem 19 tonna pisztáciával. Ez azonban nem az első eset, Kaliforniában többször is állítottak már elő pisztáciatolvajokat. Sőt, a hasonló bűncselekményeknek érezhető gazdasági hatásai is vannak az államban.
Vágólapra másolva!

Különös bűncselekményt derített fel a kaliforniai rendőrség, amikor szombaton előállítottak egy férfit, aki korábban ellopott egy utánfutót, rajta 42.000 fontnyi (18,9 tonna) pisztáciával – írja a Business Insider.

A Touchstone Pistachio Company nevű vállalat még június elején vette észre, hogy hiányzik a készletéből a közel 19 tonnányi pisztácia.

Június 19-én pedig Tulare County sheriff hivatala bejelentette, hogy elfogták a 34 éves Alberto Montemayort, aki ellopta a szállítmányt egy parkolóból.

A nyomozók beszámolója szerint Montemayor 2000 fontos (900 kilogramm) kisebb csomagokba porciózta szét a pisztáciát, hogy aztán eladhassa.

Súlyos gazdasági károkat okoz Kaliforniában a pisztácialopás Forrás: Shuttertsock

Nem ez azonban az első eset a közelmúltból, amikor Kaliforniában pisztáciát loptak. Tavaly augusztusban például egy férfi összesen 294.000 dollár értékű pisztáciát lopott el, de tavaly júliusban szintén elfogtak két férfit, akiket azzal vádoltak, hogy sofőrnek adták ki magukat, hogy lecsapjanak egy mandula- és pisztácia-szállítmányra.

Iparági beszámolók szerint egyébként 2014 és 2017 között jelentősen megemelkedett a hasonló lopások száma, és csak Kaliforniában összesen 7,6 millió dolláros kárt okoztak a tolvajok

- ez hatalmas összeg, mintegy 2,3 milliárd forint.

Mindez pedig állami szinten is érezhető gondot jelent, mivel a kaliforniai farmerek igen erősen támaszkodnak a pisztáciára.

Az iparág az egész USA-ban fontos, de a kaliforniai termelők önmagukban több mint 5,5 milliárd dolláros értéket adnak hozzá az állam gazdaságához.

A márciusi adatok alapján pedig a szektor több mint 47.000 embert foglalkoztatott. A pisztáciával összefüggő bűncselekmények tehát érezhető gazdasági hatást tudnak kiváltani az USA nyugati partján.