Női nemzetközi sakknagymester és intelligens robotkarfejlesztéssel foglalkozó mérnök fogja nagykövetként népszerűsíteni a mesterséges intelligenciát (MI) a tavaly december óta zajló MI Kihívás tudatosító kampány jegyében. Gara Tícia és Lévay György ismeretterjesztő kisvideókkal igyekszik közelebb hozni a technológiát a nagyközönséghez, hogy felhívják a figyelmet az abban rejlő lehetőségekre, valamint arra, hogy minél többen vagyunk tisztában az alapokkal, annál helyesebb irányba tudjuk terelni az MI fejlődési irányát.

Új fázisba lép a tavaly decemberben az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a Mesterséges Intelligencia Koalíció által kezdeményezett társadalmi tudatosító kampány, az MI Kihívás. A mesterséges intelligencia alapjaival való megismerkedés fontosságát két fiatal szakember, Gara Tícia, női nemzetközi nagymester sakkozó, valamint Lévay György, az Infinite Biomedical Technologies kutatás menedzsere képviseli a nyilvánosság előtt, akiket az MI Koalíció szakmai napján és kiállításán mutattak be a sajtónak.Mindketten napi szinten vannak kapcsolatban a technológiával, így hitelesen képesek közvetíteni az általa kínált előnyöket, ugyanakkor a kapcsolódó veszélyeket és félelmeket is megfelelően tudják értelmezni. A nagykövetek kiválasztásakor nem véletlenül esett az egyik választás sakkozóra. Köztudott ugyanis, hogy a sakk volt az első sportág, ahol igazán látványosan betört a mesterséges intelligencia a Deep Blue Garri Kaszparov felett aratott győzelmével még 1997-ben.

Az azóta eltelt időszak még inkább a gépek nélkülözhetetlenségéről szól. Szinte minden adat és tudás digitalizálódott, és ma már elképzelhetetlen egy profi sakkozó élete a számítógép segítsége nélkül, sőt, lényegében már emberi edzőpartnerre sincs feltétlenül szüksége" – ecseteli Gara Tícia.

Nagykövet partnere, Lévay György, aki egy korábbi betegség nyomán maga is karpótló protézisre szorul, intelligens robotkarokat fejlesztésében vesz részt. Az ez irányú kutatások során az MI-nek komoly szerep jut, ezért a korábban a Johns Hopkins Universityn is kutató szakembernek remek rálátása van annak fejlődési irányaira. Úgy véli, hogy azok, akik érdeklődnek, alapvetően a működését szeretnék megérteni ezeknek a mindennapokban működő rendszereknek. Nem a programozási részét kell azonban átlátni- teszi hozzá, - hanem azt, hogy mi a céljuk ezeknek az algoritmusoknak. Amikor felmegyünk az internetre, szembejön velünk valami, amivel interaktálnunk kell, jó tudni, hogy mindez hogyan taníthat egy rendszert, és vajon arra tanítja-e, amire mi akarjuk, hogy hosszú távon tanítsa" – hangsúlyozza.

Forrás: Digitális Jólét Nonprofit Kft

Kattintgatás algoritmikus következményekkel

Lévay György ennek kapcsán tesz említést az egyéni magatartás fontosságáról. Ha cicás képeket nézegetünk egész nap, akkor olyan algoritmusokat fognak fejleszteni, amelyek minden macskát megtalálnak az összes képen. Ez nem jó vagy rossz, nincs szó gonoszságról vagy jóságról: itt profit- és felhasználás-orientáltság van. Senkinek nem érdeke, hogy olyan rendszereket fejlesszenek, amelyeket senki nem fog használni" – jegyzi meg.

Abban mindketten egyetértenek, hogy bárki dönthet úgy, hogy nem akar részt venni a mesterséges intelligencia korszakban. Ezzel azonban csak saját életünket nehezítjük meg, hiszen a technikai fejlődés nem áll meg. Érdemes tehát megismerkedni az MI-vel alapszinten, és utána el lehet dönteni, hogy akarjuk-e használni az általa kínált lehetőségeket. Ezt szolgálja az MI Kihívás égisze alatt elkészült hazai fejlesztésű online kurzus, amely remek áttekintést ad a témáról.

Még több üzenet kisvideó-sorozat formájában

Gara Tícia elmondása szerint a kurzus kapcsán még ő maga, napi szintű MI-használóként is meglepődött, hogy milyen mélyen áthatja a társadalmi folyamatokat a mesterséges intelligencia, és azóta még tudatosabbá vált a felhasználásában. Mindenkinek javaslom, hogy végezze el az MI Kihívást. Az ember attól fél, amit nem ismer, ezért lenne fontos, hogy a magyar társadalom minél jobban megismerkedjen az egyébként a mindennapokban használt megoldások lényegével, hiszen a hollywoodi alkotások nem ezeket a hétköznapi érintkezéseket mutatják be. Inkább démonizálják az MI-t, pedig a mi kezünkben van, hogy milyen is lesz" – emlékeztet a sakkozónő.

A Digitális Jólét Program keretében meghirdetett MI Kihívás célja, hogy ez év végéig százezren végezzék el az ingyenesen elérhető online kurzust, egymillióan pedig szerezzenek általános ismereteket a technológia előnyeiről. A hivatalos MI nagykövetek videósorozatban, illetve kapcsolódó médiakampány keretei között osztják meg gondolataikat a témában, valamint hívják fel a figyelmet, hogy a technológia hogyan segíti a mindennapokat az élet egyes területein.

Regisztráció az MI Kihívás mesterséges intelligencia alapozó kurzusra, amelynek teljesítésével most nagyértékű videókártyákat és PS5-öt is lehet nyerni: www.mikihivas.hu