A saját kezünkben van a technológia jövője a mesterséges intelligencia hazai nagykövetei szerint

Vágólapra másolva!
Női nemzetközi sakknagymester és intelligens robotkarfejlesztéssel foglalkozó mérnök fogja nagykövetként népszerűsíteni a mesterséges intelligenciát (MI) a tavaly december óta zajló MI Kihívás tudatosító kampány jegyében. Gara Tícia és Lévay György ismeretterjesztő kisvideókkal igyekszik közelebb hozni a technológiát a nagyközönséghez, hogy felhívják a figyelmet az abban rejlő lehetőségekre, valamint arra, hogy minél többen vagyunk tisztában az alapokkal, annál helyesebb irányba tudjuk terelni az MI fejlődési irányát.
Vágólapra másolva!

Új fázisba lép a tavaly decemberben az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a Mesterséges Intelligencia Koalíció által kezdeményezett társadalmi tudatosító kampány, az MI Kihívás.

A mesterséges intelligencia alapjaival való megismerkedés fontosságát két fiatal szakember, Gara Tícia, női nemzetközi nagymester sakkozó, valamint Lévay György, az Infinite Biomedical Technologies kutatás menedzsere képviseli a nyilvánosság előtt, akiket az MI Koalíció szakmai napján és kiállításán mutattak be a sajtónak.

Mindketten napi szinten vannak kapcsolatban a technológiával, így hitelesen képesek közvetíteni az általa kínált előnyöket, ugyanakkor a kapcsolódó veszélyeket és félelmeket is megfelelően tudják értelmezni. A nagykövetek kiválasztásakor nem véletlenül esett az egyik választás sakkozóra. Köztudott ugyanis, hogy a sakk volt az első sportág, ahol igazán látványosan betört a mesterséges intelligencia a Deep Blue Garri Kaszparov felett aratott győzelmével még 1997-ben.

Az azóta eltelt időszak még inkább a gépek nélkülözhetetlenségéről szól.

– ecseteli Gara Tícia.

Nagykövet partnere, Lévay György, aki egy korábbi betegség nyomán maga is karpótló protézisre szorul, intelligens robotkarokat fejlesztésében vesz részt. Az ez irányú kutatások során az MI-nek komoly szerep jut, ezért a korábban a Johns Hopkins Universityn is kutató szakembernek remek rálátása van annak fejlődési irányaira. Úgy véli, hogy azok, akik érdeklődnek, alapvetően a működését szeretnék megérteni ezeknek a mindennapokban működő rendszereknek. Nem a programozási részét kell azonban átlátni- teszi hozzá, - hanem azt, hogy mi a céljuk ezeknek az algoritmusoknak.

– hangsúlyozza.

Forrás: Digitális Jólét Nonprofit Kft

Kattintgatás algoritmikus következményekkel

Lévay György ennek kapcsán tesz említést az egyéni magatartás fontosságáról.

– jegyzi meg.

Abban mindketten egyetértenek, hogy bárki dönthet úgy, hogy nem akar részt venni a mesterséges intelligencia korszakban. Ezzel azonban csak saját életünket nehezítjük meg, hiszen a technikai fejlődés nem áll meg. Érdemes tehát megismerkedni az MI-vel alapszinten, és utána el lehet dönteni, hogy akarjuk-e használni az általa kínált lehetőségeket. Ezt szolgálja az MI Kihívás égisze alatt elkészült hazai fejlesztésű online kurzus, amely remek áttekintést ad a témáról.

Még több üzenet kisvideó-sorozat formájában

Gara Tícia elmondása szerint a kurzus kapcsán még ő maga, napi szintű MI-használóként is meglepődött, hogy milyen mélyen áthatja a társadalmi folyamatokat a mesterséges intelligencia, és azóta még tudatosabbá vált a felhasználásában.

– emlékeztet a sakkozónő.

A Digitális Jólét Program keretében meghirdetett MI Kihívás célja, hogy ez év végéig százezren végezzék el az ingyenesen elérhető online kurzust, egymillióan pedig szerezzenek általános ismereteket a technológia előnyeiről. A hivatalos MI nagykövetek videósorozatban, illetve kapcsolódó médiakampány keretei között osztják meg gondolataikat a témában, valamint hívják fel a figyelmet, hogy a technológia hogyan segíti a mindennapokat az élet egyes területein.

Regisztráció az MI Kihívás mesterséges intelligencia alapozó kurzusra, amelynek teljesítésével most nagyértékű videókártyákat és PS5-öt is lehet nyerni: www.mikihivas.hu