A Glencore bejelentette, hogy újranyitja a Kongói Demokratikus Köztársaságban található Mutanda nevű réz- és kobaltbányáját az idei év végén. A világ egyik legnagyobb kobaltbányájának számító Mutanda két éve tart zárva.

A Glencore bányaipari óriás képviselői leültek tárgyalni a Kongói Demokratikus Köztársaság új bányaipari miniszterével, hogy megbeszéljék a Mutanda nevű réz- és kobaltbánya újranyitását. A Glencore a tárgyalás után közleményt adott ki, melyből kiderült, a terv szerint az év végére újranyitnák a világ egyik legnagyobb kobaltbányáját, amely 2022-ben már megkezdhetné a kitermelést. A Mutandát 2019 novemberében zárták be – írja a Mining.com.

A Mutanda újranyitása nyersanyagpiaci szempontból indokolt, mivel az elmúlt időszakban jelentősen megnőtt a kereslet az elektromos autók akkumulátoraiban használt fémek iránt. Ráadásul az elemzők egyöntetűen a kereslet további növekedésére számítanak, amivel a kínálatnak tartania kellene a lépést. A kobalt és a réz pedig kiemelten fontos fémeknek számítanak a tiszta energiára történő átállás során.

A Glencore újranyitja a világ egyik legnagyobb kobalt- és rézbányájátForrás: Getty Images/Per-Anders Pettersson

A Glencore 2019 augusztusában jelentette be, hogy két évre bezárná a bányát, hogy fenntartási munkálatokat végezzen – akkoriban a kobalt árfolyama éppen beszakadt, vagyis kevéssé érte meg a kitermelés.

A Mutanda méretét mutatja, hogy a bánya 2018-ban a globális kobaltkitermelés ötödét adta. Vagyis a kínálat szempontjából igen fontos lesz, ha újraindul a kibocsátás.