Újranyitják a világ egyik legfontosabb bányáját

Open pit copper mining in Kolwezi, DRC mining labor congo drc open pit mine cobalt glencore mining,labor,congo,drc,open pit mine,cobalt,glencore
KOLWEZI, DRC- JULY 7: The sun sets on one of the open pit copper mines at Mutanda Mining Sarl on July 6, 2016 in Kolwezi, DRC. The mine is owned (69%) by Glencore, an Anglo-Swiss multinational commodity trading and mining company. The mine is mainly producing copper but also some cobalt. The mine employs about 3,500 people and its located in Luabala Province in Southern DRC. A truck carries a load of ore to the processing plant. (Photo by Per-Anders Pettersson/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A Glencore bejelentette, hogy újranyitja a Kongói Demokratikus Köztársaságban található Mutanda nevű réz- és kobaltbányáját az idei év végén. A világ egyik legnagyobb kobaltbányájának számító Mutanda két éve tart zárva.
Vágólapra másolva!

A Glencore bányaipari óriás képviselői leültek tárgyalni a Kongói Demokratikus Köztársaság új bányaipari miniszterével, hogy megbeszéljék a Mutanda nevű réz- és kobaltbánya újranyitását. A Glencore a tárgyalás után közleményt adott ki, melyből kiderült,

a terv szerint az év végére újranyitnák a világ egyik legnagyobb kobaltbányáját, amely 2022-ben már megkezdhetné a kitermelést.

A Mutandát 2019 novemberében zárták be – írja a Mining.com.

A Mutanda újranyitása nyersanyagpiaci szempontból indokolt, mivel

az elmúlt időszakban jelentősen megnőtt a kereslet az elektromos autók akkumulátoraiban használt fémek iránt.

Ráadásul az elemzők egyöntetűen a kereslet további növekedésére számítanak, amivel a kínálatnak tartania kellene a lépést. A kobalt és a réz pedig kiemelten fontos fémeknek számítanak a tiszta energiára történő átállás során.

A Glencore újranyitja a világ egyik legnagyobb kobalt- és rézbányáját Forrás: Getty Images/Per-Anders Pettersson

A Glencore 2019 augusztusában jelentette be, hogy két évre bezárná a bányát, hogy fenntartási munkálatokat végezzen – akkoriban a kobalt árfolyama éppen beszakadt, vagyis kevéssé érte meg a kitermelés.

A Mutanda méretét mutatja, hogy a bánya 2018-ban a globális kobaltkitermelés ötödét adta.

Vagyis a kínálat szempontjából igen fontos lesz, ha újraindul a kibocsátás.