A LEGO Csoport bemutatta az újrahasznosított műanyagból készült LEGO® kocka prototípusát, mellyel egy újabb lépést tesz a termékek fenntarthatósága felé.

Az eldobott PET palackokból készült kocka új prototípusa az első, ami újrahasznosított anyagból készült, és amely megfelel a cég szigorú minőségi és biztonsági feltételeinek. Egy több mint 150 tagú csapat dolgozik azon, hogy fenntartható megoldásokat találjon a termékek vonatkozásában. Az elmúlt három évben az anyagtudósok és mérnökök több mint 250 PET anyagvariációt és több száz műanyag alternatívát teszteltek. Ennek eredményeként jött létre az a prototípus, ami a minőség, biztonság, játék és persze az összeilleszthetőség terén is megfelel az elvárásoknak.
Nagyon izgatottak vagyunk az áttörés miatt. A legnagyobb kihívás a fenntarthatóság felé vezető úton az anyagok újragondolása és új innovációk kifejlesztése volt. Az ezekből készült kockáknak – miközben ugyanolyan tartósak, erősek és kiváló minőségűek mint a már meglévő kockák – kompatibilisnek kell lenniük azokkal a LEGO elemekkel, amelyek az elmúlt 60 évben készültek. Ezzel a prototípussal jól tudjuk demonstrálni az elért előrelépést" - mondta Tim Brooks, a LEGO Csoport fenntarthatóságért felelős alelnöke. 

Újrahasznosított anyagból készült LEGO kocka.Forrás: LEGO

Tesztelés és út a próbagyártás felé

Sok időbe telik, mire az újrahasznosított kockák a termékdobozokban is megjelenhetnek. A csapat tovább teszteli és fejleszti a PET formulát, majd dönt arról, hogy elindulhat-e a próbagyártás. A tesztelésnek ez a következő fázisa legalább egy évig tartó folyamat.

"Tiszában vagyunk azzal, hogy a gyerekek törődnek a környezetükkel és szeretnék, hogy termékeink még fenntarthatóbbak legyenek. Annak ellenére, hogy egy darabig még nem tudnak az újrahasznosított műanyagból készült kockákkal játszani, szeretnénk, ha tudnák, mindent megteszünk a cél érdekében. A kísérletezés és a kudarc elengedhetetlen részét képezi a tanulás és az innováció folyamatának. Épp úgy, ahogy a gyerekek is építenek, szétszedik és újraépítik a LEGO kockákat, mi is így teszünk a laborunkban" - tette hozzá Brooks.

Az újrahasznosított anyag, amiből a prototípus készült, az Amerikai Egyesült Államokban működő beszállítóktól származik, és újrahasznosítottsági fokát és minőségét az amerikai Élelmiszer‑ és gyógyszerfelügyelet (FDA) valamint az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) igazolta. Átlagosan egy egyliteres PET palack tíz darab 2 x 4-es LEGO kocka előállításához szükséges anyagot tartalmaz.

Újrahasznosított LEGO prototípus.Forrás: LEGO

Egy fenntarthatóbb jövő felé

A szabadalmaztatás előtt álló anyagösszetétel megnöveli a PET műanyag tartósságát, így még ellenállóbbá téve a LEGO kockákat. Az innovációs folyamat vegyes technológiát alkalmaz – az újrahasznosított PET műanyagot erősítő adalékokkal keverik. Az újrahasznosított kocka prototípusa a LEGO Csoport legújabb fenntarthatóságot elősegítő fejlesztése. 2020-ban a cég bejelentette, hogy eltörli az egyszer használatos műanyagot a termékek dobozaiból, 2018-ban pedig megkezdte a fenntartható forrásból származó cukornád alapú, polietilénből készült elemek gyártását. A bio-polietilén tökéletes olyan kisebb, puhább elemek előállítására – melyek egyébként már több készletben megtalálhatók – mint például a fák, faágak, levelek és a minifigurák kiegészítői. Ezek az elemek azonban még nem elég tartósak és strapabírók ahhoz, hogy az ikonikus LEGO kockák is előállíthatók legyenek belőle.

Újrahasznosított LEGO prototípus.Forrás: LEGO

A LEGO Csoport fenntartható anyagokra irányuló törekvése csak egy a cég számos kezdeményezése közül, amelyekkel pozitív hatást szeretnének gyakorolni. A vállalat több mint 400 millió amerikai dollárt fektet be három év alatt (2022-ig), hogy felgyorsítsa a fenntarthatósággal kapcsolatos céljainak megvalósítását, áll a cég közleményében.