A Microsoft piaci értéke elérte a 2 ezer milliárd dollárt, ezzel az Apple után a második amerikai vállalat lett, aminek sikerült elérnie ezt a mérföldkövet. A cég részvényeinek robbanásszerű emelkedéséhez a globális pandémia is jelentősen hozzájárult.

Két évvel azután, hogy elérte az ezer milliárd dolláros piaci kapitalizációt, az Apple után a Microsoft lett a második olyan amerikai tőzsdén jegyzett vállalat, amely átlépte a 2 ezer milliárd dolláros értéket. A Saudi Aramco olajvállalat 2019 decemberében már meghaladta ezt az álomhatárt, de a piaci értéke visszaesett körülbelül 1,9 ezer milliárd dollárra.

IllusztrációForrás: Picture-Alliance via AFP/Christoph Hardt/Geisler-Fotopres

A technológiai vállalat rekordmagasságokat ostromló részvényeihez a globális pandémia is jelentősen hozzájárult. A tavalyi évben bevezetett korlátozások miatt az emberek főleg otthonról dolgoztak és tanultak, ami jócskán növelte a cég termékei és szolgáltatásai iránti keresletet. A 2021-es évben a szabályzások számos országban enyhülni kezdtek, ennek ellenére a Microsoft piaci kapitalizációja idén már 19 százalékot emelkedett.

A többi amerikai nagyvállalat közül, az Apple piaci értéke tavaly átlépte a 2 ezer milliárd dolláros mérföldkövet. Két másik technológiai vállalat, az Amazon és az Alphabet pedig igencsak közel kerültek a rekordszintű határ eléréséhez. Az előbbi piaci kapitalizációja körülbelül 1,8 ezer milliárd dollár, az utóbbié pedig körülbelül 1,6 ezer milliárd dollár.