Egy évtizedes káosz után 130 dollárig drágulhat a kőolaj

olajmező, olaj, gáz, gázmező, kitermelés, industry nobody outdoors pumpjack hardware oil drill drill tool oil industry heavy industry well oil well oil rig north america canadian saskatchewan canada the americas image lighting s
Silhouette of oil wells at sunset
Vágólapra másolva!
Kaotikus évek jöhetnek az olajpiacon egyes elemzők szerint. Egy friss vélemény alapján ugyanis 35 és 130 dollár között ingadozhat a kőolaj világpiaci ára, és a legfontosabb szempont az lesz, a kereslet vagy az új beruházások futnak-e előbb csúcsra.
Vágólapra másolva!

Nagyon különös, kaotikus évek jöhetnek az olajpiacon – mondják a Castleton Commodities International nevű nyersanyagpiaci kereskedési csoport elemzői.

A cég vezetője szerint ugyanis a következő néhány évben 35 és 130 dollár között mozoghat a kőolaj hordónkénti világpiaci ára.

William Reed II úgy véli, a legfontosabb szempont az lesz, hogy a kereslet vagy az új termelési beruházások érik-e el először a csúcsot, hogy aztán csökkeni kezdjenek – írja az Oilprice.com.

A fenti előrejelzésből az látszik leginkább, hogy elképesztően bizonytalanok az előrejelzések, vagyis jelenleg még az sem világos, hogy hozzávetőleg milyen irányba mozdulhat el az olajpiac a következő években.

Kaotikus mozgások jöhetnek az olajpiacon Forrás: AFP/Imaginechina/Qianlong

Az sem könnyíti meg az elemzők helyzetét, hogy a legnagyobb ipari szereplők is egymásnak ellentmondó véleményeket tesznek közzé. Tavaly például sokan úgy vélték, hogy a globális olajkereslet növekedése véget ért, és egyértelműen eljött az energiapiaci fordulat, tehát a világ elmozdult a fosszilis tüzelőanyagoktól.

Aztán a helyzet megváltozott, és most már a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) is azt mondja, hogy várhatóan nőni fog a kereslet.

Egy dologgal kapcsolatban viszont nincs vita, jelesül, hogy ha a kitermelők visszafogják a beruházásaikat, akkor a kínálat is csökkenni fog. Az elmúlt hónapokban pedig épp ezt láthattuk. A koronavírus-járvány az olajszektort is arra kényszerítette, hogy a termelők visszafogják a beruházásokat.

Ami viszont bonyolítja a helyzetet, hogy

itt nem csak egy szimpla gazdasági ciklusról van szó, hanem az energiacégek igyekeznek folyamatosan elmozdulni a megújulók felé, vagyis strukturális elmozdulást láthatunk.

Ráadásul egy holland bíróság például konkrétan kötelezte a Shellt arra, hogy fogja vissza az olaj- és gázkitermelését.

A Brent típusú kőolaj hordónkénti árfolyamának idei alakulása Forrás: Investing.com

Az tehát világos, hogy az olajkínálat csökkenő trendet mutat, ez pedig az árakon is meglátszik. Sőt, olyan ütemben csökkent a kínálat, hogy még az IEA is a termelés felpörgetését kezdte javasolni, pedig a szervezet korábban épp az új feltárások visszafogása mellett érvelt. Ez szintén azt bizonyítja, hogy milyen jelentős bizonytalanságok vannak épp a piacon.

Összességében az látszik, hogy a drágulás sokkal valószínűbb, mint a jelentős árcsökkenés.

A Castleton által jelzett 35 dolláros árfolyam tehát egyelőre nem tűnik reális forgatókönyvnek, ehhez ugyanis az kellene, hogy a közeljövőben nagyon jelentős új olajkínálat jelenjen meg. Ami viszont biztosnak tűnik, hogy a következő néhány év rendkívül izgalmas (és árfolyamkilengésekkel teli) időszakot hoz az olajpiacon – és valószínűleg az egész energiapiacon is.