Egy év alatt 110 ezerrel csökkent az álláskeresők száma

Bodó Sándor, államtitkár
Budapest, 2020. január 13. Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium újonnan kinevezett államtitkára a kinevezési okmány átadásán a Sándor-palotában 2020. január 13-án. MTI/Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
A tavaly júniusi csúcs óta csaknem 30 százalékkal, több mint 110 ezerrel csökkent, a gazdasági élet újraindulásával pedig még tovább mérséklődhet a regisztrált álláskeresők száma Magyarországon - jelentette be Bodó Sándor.
Vágólapra másolva!

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a tárca csütörtöki közleménye szerint kiemelte:

a következő hónapokban folytatódhat a tartósan 4,5 millió feletti hazai foglalkoztatottság bővülése.

A kormány ebben segít a Vállalkozások munkaerő támogatása programmal is, amellyel mostanáig közel 14 ezer álláskereső elhelyezkedéséhez járult hozzá.

Júniusra 265 ezerre csökkent a regisztrált álláskeresők száma a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) havi adatsora szerint.

Összesen közel 28 ezer álláskereső kérte nyilvántartásba vételét, az új belépők száma az előző év azonos időszakához képest így 55 százalékkal esett vissza. A foglalkoztatók mintegy 23 ezer üres álláshelyet jelentettek be, júniusban összességében több mint 77 ezer álláslehetőség állt rendelkezésre, amelyből 56 ezer egyelőre betöltetlen maradt - tájékoztatott az ITM.

Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A közlemény szerint a munkaalapú gazdaság és társadalom kiépítésében elért eredmények válságállónak bizonyultak, Magyarországon tartósan 4,5 milliónál többen dolgoznak.

A kormány programjai a koronavírus-járvány kitörése óta több mint 1,6 millió magyar emberen segítettek.

A gazdasági élet újraindulásával még tovább nőhet a foglalkoztatás, a munkavállalók iránti kereslet több ágazatban is (szálláshely-szolgáltatás, kereskedelem, feldolgozóipar, építőipar) kiemelkedő.

Bodó Sándor hozzátette: a kormányzati válságkezelés eredményességét mutatja, hogy az Eurostat legutóbbi adatai szerint 2021 első negyedévére Magyarországon nőtt a legnagyobb mértékben a foglalkoztatás.

- mondta az államtitkár.