Elmaradtak a turisták a brit koronabirtokokról

Buckingham-palota
Vágólapra másolva!
II. Erzsébet királynő bevételeit súlyosan érintette a koronavírus-járvány, mivel a lezárások és az utazási korlátozások miatt 53 százalékkal csökkent a királyi palotákat és birtokokat látogató turistáktól származó bevétele. A hírről a Bloomberg számolt be.
Vágólapra másolva!

Az angliai Buckingham-palota és a windsori kastély, valamint a skóciai Holyrood House palota azon királyi rezidenciák közé tartozik, amelyek általában nyitva állnak a látogatók előtt.

A most közzétett éves beszámoló szerint ezek koronavírus-járvány miatti bezárása 9,4 millió fontra (nagyjából 3,9 milliárd forintra) csökkentette az uralkodó ebből származó bevételeit 2020-21-ben

az egy évvel korábbi 20,2 millió fontról.

A brit adófizetők 2020-21-ben - közvetetett módon, ennek részleteiről az Origo ebben a cikkében írt - 85,9 millió fonttal támogatták a királynőt - derül ki a királyi beszámolóból.

A Buckingham-palota Forrás: Ichigo121212/pixabay.com

Ebből 51,5 millió fontot hivatalos utazásokra, ingatlanok fenntartására és az uralkodói háztartás működési költségeire fordítottak. További 34,4 millió fontot a londoni Buckingham-palota felújítására költöttek el.

A királynő hivatalos kiadásait a brit állampolgárok fizetik, cserébe az uralkodó lemondott a koronabirtokokból - a hagyományosan az uralkodó birtokában lévő földekből - származó bevételekről.