Jelentősen emelkedhet jövőre a garantált bérminimum

új forint bankjegyek
Vágólapra másolva!
A minimálbér tervezett emelése a közvetlenül érintett kétszázötvenezer munkavállalónál sokkal szélesebb körre hat kedvezően, az ezáltal növekvő vásárlóerő pedig az egész nemzetgazdaságot felpezsdíti - írja a Világgazdaság. Emellett a garantált bérminimum jelentős emelkedése is várható.
Vágólapra másolva!

A következő években 200 ezer forintra nőhet a minimálbér a kormányfő korábbi bejelentése szerint, vagyis csaknem 20 százalékos emelés (jelenleg 167.400 forint a minimálbér) várható. Tavaly a minimálbér az átlagkereset 40 százalékát tette ki, az emelés után azonban a 45 százalékát is elérheti – mondta a Világgazdaságnak Szalai Piroska, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) munkaerőpiaci szakértője.

A minimálbér-emelés közvetlenül csaknem 250 ezer munkavállalót érintene, közvetve azonban sokkal többet. Ennek az egyik oka az, hogy az intézkedéssel együtt általában megnövelik a garantált bérminimumot a minimálbérével azonos vagy még nagyobb arányban. Ha azonos lesz az emelkedés, akkor

jövőre a garantált bérminimum akár 261.650 forint is lehet.

Majdnem négyszer többen dolgoznak garantált bérminimumért, mint minimálbérért.

A kép illusztráció Forrás: Shutterstock

A másik ok, hogy sok kereseti és egyéb jövedelmi elem a minimálbérhez kötődik, így azokat is érinti majd az emelés. A kisgyermeket nevelők által igénybe vehető gyed például keresetarányos juttatás, de legfeljebb a minimálbér kétszeresének a 70 százalékát érheti el.

Ha a keresetek gyorsabban nőnek a minimálbérnél, akkor egyre többen ütköznek a gyed plafonjába. A minimálbér emelésével magasabb lesz a gyed plafonja is.

A minimálbér nagysága egyebek mellett a táppénz felső határát is befolyásolja, a bölcsődei dolgozók is kapnak minimálbérhez kötött bérkiegészítést, az őstermelők minimálbér-arányos térítést, de még az egyetemeken az utóvizsgadíjat is ennek alapján állapítják meg.

Az eddigiekből is látszik, hogy

a minimálbér emelése mindenképp növeli az átlagkeresetet, a garantált bérminimumnak pedig még erősebb lehet a hatása, mert többeket érint.

A KINCS szakértője szerint szerint a jövő évi minimálbér-emelés hatására az átlagkeresetek növekedése két számjegyű lesz.