Az MVM Csoport standjával bővült a budapesti MiniPolisz gyermekváros, ahol a 3–12 éves korosztály játszva ismerheti meg az energetika világának alapjait. Az interaktív játszóházba látogató gyermekek az atomerőmű mellett a megújuló energiáról, valamint a villamosenergia-rendszer működéséről is tanulhatnak.

Közel féléves pihenőt követően nyitotta újra kapuit a családok előtt a MiniPolisz interaktív kiállítása. A 3–12 éves korosztály számára kialakított minivárosban a gyermekek a való életet imitáló helyszíneken és szerepkörökben ismerkedhetnek meg a felnőttek világával. Az ünnepélyes újranyitást követően már nemcsak pénztárosként, rendőrként vagy rádiós műsorvezetőként, de az ország energetikai rendszerének irányítójaként is kipróbálhatják magukat a legkisebbek.

Az MVM Energetika Zrt. és a fővárosi MiniPolisz gyermekváros együttműködésének köszönhetően már az energetika világával is játszva ismerkedhetnek meg az interaktív játszóházba látogató gyermekekFotó: Polyák Attila - Origo

„A MiniPolisz városa különleges helyszínként segíti a gyerekek fejlődését, hiszen már a legkisebbek is játékosan ismerhetik meg a felnőttek világát, a különböző közszolgáltatásokat, mostantól pedig az energetika világát is. Nagy öröm, hogy a lezárások után e kisváros kapuit is újranyithattuk a gyermekek előtt. Bízom benne, hogy az idelátogató családok legalább ekkora örömmel fedezik majd fel a megújult területeket, köztük több állami vállalat és intézmény, így az MVM Csoport installációját is" – mondta Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter.

(b-j) Kóbor György, az MVM Energetika Zrt. elnök-vezérigazgatója és Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter átadja a gyermekváros új installációjátFotó: Polyák Attila - Origo

„Az MVM Csoport számára kiemelt cél, hogy egyszerűen és közérthetően mutassa be a legfiatalabbaknak is az energetika bonyolult világát. A fiatalok támogatása, illetve a környezettudatoságra nevelés elkötelezett híveként tudjuk, hogy a következő generációk edukációját nem lehet elég korán kezdeni. Számtalan e célt szolgáló programunk mellett mostantól a legkisebbnek is lehetőségük lesz, hogy játszva ismerjék meg az energiatermelés világát, erőműveink és az energetikai rendszer működését" – hangsúlyozta Kóbor György, az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója az új energetikai városrész átadásakor.

Látványos fejlesztéssel bővül a MiniPoliszFotó: Polyák Attila - Origo

A miniváros új szegletében, az MVM Csoport standjánál a gyerekeknek egy kisváros folyamatos energiaellátását kell megoldaniuk, látványos makettek és kapcsolórendszerek segítségével igazítják az energiatermelést az aktuális fogyasztáshoz. A stand kialakításánál fontos szempont volt, hogy a gyermekek minél több ismeretet szerezhessenek az energetika világáról.

A kisváros három központi állomásán egy-egy üvegbúra alatt mini makettek jelképezik az energiatermelési lánc legfontosabb elemeit.

A 3-12 éves korosztály számára készült installációban a kicsik kipróbálhatják az energiatermelést, megismerhetik az energetikai rendszer működésétFotó: Polyák Attila - Origo

A folyamatosan termelő atomerőmű mellett egy időjárásfüggő, megújuló energián alapuló erőművet, illetve a villamosenergia-rendszer egyensúlyáért felelős, gyorsan szabályozható kiegyenlítő erőművet irányíthatnak az érdeklődők. A játékosok feladata, hogy biztosítsák a kisváros kijelzőn megjelenített, folyamatosan változó energiaszükségletét. A játék célja, hogy a csapat irányításával a megtermelt energia és a kisváros energiaigénye mindig egyensúlyban legyen. Az erőművek működése mellett a kicsik és nagyok megismerkedhetnek az alternatív energiaforrások jelentőségével, valamint a villamosenergia-rendszer egyensúlyának ellátásbiztonságban betöltött szerepével.