A biztosítótársaságok szerint túl kockázatos lehet Jeff Bezos, az Amazon alapítójának közelgő, július 20-ra tervezett űrutazása. A cégeknek ugyanis eddig sosem látott kockázatokat kellene beárazniuk a kereskedelmi űrutazás kapcsán, ami a következő évekre nézve is izgalmas kihívást jelent majd.

Az Amazon dollármilliárdos vezetője, Jeff Bezos már egy ideje versenyez Elon Muskkal és Richard Bransonnal, hogy ki lesz az első milliárdos, aki feljut az űrbe.

A projektnek azonban van egy kevésbé látványos oldala, amely a biztosítótársaságoknál jelenik meg. A biztosítóknak ugyanis be kellene árazniuk, hogy anyagilag mekkora kockázatot jelent, ha Bezos esetleg balesetet szenvedne. Nem véletlen, hogy a biztosítótársaságok nem merik vállalni az árazást – írja a Reuters.

Általában is gondot jelent azonban, hogy miközben az űrturizmus komoly kockázatokat hordoz magában, még annyira ritka, hogy a biztosítók nem tudják reálisan beárazni az esetleges kockázatokat.

Az iparági szakemberek ráadásul kiemelték, jelenleg nem ismert olyan eset, amikor valaki űrutazásra kötött volna utasbiztosítást.

A biztosítóknak is komoly kihívást jelentenek a kereskedelmi űrutazásokForrás: AFP/Blue Origin

A magánbiztosítók számára azért is jelent problémát az űrutazás, mert eddig soha nem kellett felmérniük, mekkora kockázatot jelent, ha egy űrutazás szempontjából képzetlen magánszemély felmegy a világűrbe. A NASA űrhajósai ugyanis jogosultak államilag finanszírozott biztosításokra, ráadásul hosszú időn keresztül készítik fel őket a missziókra.

A kereskedelmi űrutazás esetében azonban csak néhány napos felkészítés előzi meg a kilövést, vagyis teljesen más kockázati profilokkal kell dolgozniuk a biztosítóknak.

Jelenleg egyébként a kereskedelmi űrhajózási cégek számára csak a felelősségbiztosítás kötelező, amely elsősorban az esetleges vagyoni károk fedezésére szolgál.

Noha a cégek egyelőre csak próbálják felbecsülni a lehetséges biztosítási díjakat, de a Gallagher biztosítási brókercég elemzője szerint 2-5 millió dollár közti díjszabás lehet reális utasonként.

A következő években tehát nagyon izgalmas kérdés lesz, hogy a biztosítási szektor miként tud majd alkalmazkodni a kereskedelmi űrutazásokhoz. Mindazonáltal minél több ilyen projekt indul majd be, annál könnyebb lesz a cégeknek is beárazni a kockázatokat, vagyis a reális díjszabások is világosabbak lesznek.