A világ talán legismertebb befektetője, Warren Buffett újabb 4,1 milliárd dollárt fordított jótékonysági célokra. A 90 éves amerikai gurutól ez nem meglepő, hiszen már jó ideje közölte, majdnem minden pénzét jótékonyságra fordítja majd. De az elemzőkben felmerült a kérdés, hogy miért nem a családjának adja a hatalmas vagyonát.

Warren Buffett amerikai befektetési guru újabb 4,1 milliárd dollárt fordított a vagyonából jótékonysági célokra. Pontosabban ekkora értékű részvénypakettet adományozott cégének, a Berkshire Hathaway-nek a papírjaiból – írja a BBC.

Buffett közleményben jelezte, „a társadalomnak hasznára válik a pénzem, nekem nem." Emellett az is kiderült, hogy a 90 éves milliárdos befektető kiszáll a Bill és Melinda Gates Alapítvány vezetőségéből.

A mostani adománnyal egyébként Buffett félúton jár ahhoz, hogy megvalósítsa a 2006-ban tett ígéretét, vagyis hogy jótékony célra fordítsa a teljes részvényvagyonának 99 százalékát. Buffett összvagyona jelenleg valamivel több mint 100 milliárd dollár.

Warren Buffett újabb milliárdokat fordított jótékonyságraForrás: AFP/Johannes Eisele

A CNBC elemzőjében azonban felmerült a kérdés, Buffett miért nem a gyerekeinek adja tovább a hatalmas vagyonát. A válasz pedig nem is olyan rejtélyes vagy bonyolult. A guru ugyanis korábban nyíltan kimondta, hogy a szupergazdag családokat elnézve, arra jutott, hogy nem érdemes gigantikus vagyont egy az egyben továbbadni a gyerekeknek.

Buffett most is megerősítette korábbi véleményét, miszerint egy bizonyos vagyon fölött már sokkal jobb jótékonysági célokra fordítani a pénzt, mint egyszerűen áttenni a gyerekek befektetési portfóliójába.

Hozzátette, azt látja célszerűnek, ha annyit ad a gyerekeinek, amiből már bármit megtehetnek, de annyit nem, hogy ne kelljen semmit csinálniuk. Kiemelte, a saját gyerekei is igen intenzíven foglalkoznak jótékonykodással.

Arról azonban szó sincs, hogy Buffett ne adna igencsak bőkezűen a gyerekeinek – akik egyébként már a 60-as éveikben járnak. A guru minden gyerekének van ugyanis egy 2 milliárd dollár értékű alapítványa, melyet Buffett finanszíroz. Mindazonáltal a legendás milliárdos úgy látja, a vagyon sokkal jobb helyen van a társadalomnál, mint a családi dinasztiákban.