Miért nem a családjának adja a vagyonát a milliárdos befektető?

Tőzsdeguruk Warren Buffett
Forbes Media Centennial Celebration
NEW YORK, NY - SEPTEMBER 19: Philanthropist Warren Buffett is joined onstage by 24 other philanthropist and influential business people featured on the Forbes list of 100 Greatest Business Minds during the Forbes Media Centennial Celebration at Pier 60 on September 19, 2017 in New York City. (Photo by Daniel Zuchnik/WireImage)
Vágólapra másolva!
A világ talán legismertebb befektetője, Warren Buffett újabb 4,1 milliárd dollárt fordított jótékonysági célokra. A 90 éves amerikai gurutól ez nem meglepő, hiszen már jó ideje közölte, majdnem minden pénzét jótékonyságra fordítja majd. De az elemzőkben felmerült a kérdés, hogy miért nem a családjának adja a hatalmas vagyonát.
Vágólapra másolva!

Warren Buffett amerikai befektetési guru újabb 4,1 milliárd dollárt fordított a vagyonából jótékonysági célokra. Pontosabban ekkora értékű részvénypakettet adományozott cégének, a Berkshire Hathaway-nek a papírjaiból – írja a BBC.

Buffett közleményben jelezte, „a társadalomnak hasznára válik a pénzem, nekem nem."

Emellett az is kiderült, hogy a 90 éves milliárdos befektető kiszáll a Bill és Melinda Gates Alapítvány vezetőségéből.

A mostani adománnyal egyébként Buffett félúton jár ahhoz, hogy megvalósítsa a 2006-ban tett ígéretét, vagyis hogy jótékony célra fordítsa a teljes részvényvagyonának 99 százalékát. Buffett összvagyona jelenleg valamivel több mint 100 milliárd dollár.

Warren Buffett újabb milliárdokat fordított jótékonyságra Forrás: AFP/Johannes Eisele

A CNBC elemzőjében azonban felmerült a kérdés, Buffett miért nem a gyerekeinek adja tovább a hatalmas vagyonát. A válasz pedig nem is olyan rejtélyes vagy bonyolult. A guru ugyanis korábban nyíltan kimondta, hogy a szupergazdag családokat elnézve, arra jutott, hogy nem érdemes gigantikus vagyont egy az egyben továbbadni a gyerekeknek.

Buffett most is megerősítette korábbi véleményét, miszerint egy bizonyos vagyon fölött már sokkal jobb jótékonysági célokra fordítani a pénzt, mint egyszerűen áttenni a gyerekek befektetési portfóliójába.

Hozzátette, azt látja célszerűnek, ha annyit ad a gyerekeinek, amiből már bármit megtehetnek, de annyit nem, hogy ne kelljen semmit csinálniuk.

Kiemelte, a saját gyerekei is igen intenzíven foglalkoznak jótékonykodással.

Arról azonban szó sincs, hogy Buffett ne adna igencsak bőkezűen a gyerekeinek – akik egyébként már a 60-as éveikben járnak. A guru minden gyerekének van ugyanis egy 2 milliárd dollár értékű alapítványa, melyet Buffett finanszíroz. Mindazonáltal a legendás milliárdos úgy látja, a vagyon sokkal jobb helyen van a társadalomnál, mint a családi dinasztiákban.