Folytatódik egy gyorsétteremlánc tonhalas szendvicsei körüli huzavona

Subway Settles Not-Really Foot Long Sandwich Litigation GettyImageRank2 Serving Settlement Announcement FOOD Business FINANCE HORIZONTAL USA RESTAURANT Florida - US State Miami Customer LAW SANDWICH Deceptive Marketing Busy Blocked Terms Photography less
MIAMI, FL - OCTOBER 21: A Subway restaurant is seen as the company announced a settlement over a class-action lawsuit that alleged that Subway engaged in deceptive marketing for its 6-inch and 12-inch sandwiches and served customers less food than they were paying for on October 21, 2015 in Miami, Florida. While it denies the claims, Subway said that franchisees would be required to have a measurement tool in stores to make sure loaves are 12-inches. Joe Raedle/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Folytatódik a Subway tonhalas szendvicsei körüli huzavona, a kérdés még mindig az, valóban tartalmaznak-e tonhalat a cég tonhalas szendvicsei.
Vágólapra másolva!

Az Origo korábban megírta, hogy két kaliforniai lakos pert indított a gyorsétterem ellen, mivel úgy gondolják, hogy a Subway csak megtéveszti az embereket, és tonhalas szendvicsei valójában nem tartalmazzák a reklámozott halat. A vállalat szóvivői januárban határozottan tagadták a vádakat, miszerint különféle készítmények keverékéből állítják elő a tonhal ízét a szendvicsekben.

Kiemelték, hogy az ételeikhez majonézzel kevert főtt tonhalat használnak.

A The New York Times egy friss beszámolójában próbált választ adni a hónapok óta keringő kérdésekre. A szendvicsek DNS-vizsgálata során kiderült, hogy a tonhal csak nyomokban van jelen a gyorsétteremlánc termékeiben. Egy kereskedelmi élelmiszereket vizsgáló laboratórium Los Angeles három különböző Subway üzletből beszerzett tonhalas szendvicset ellenőrzött, melynek eredménye az lett, hogy a hal DNS-ét nem tartalmazza a vállalat terméke.

A labor szerint ez két dolgot jelenthet: vagy nincs a szendvicsekben egyeltalán tonhal, vagy annyira feldolgozza a vállalat, hogy nem lehet azonosítani a hal DNS-ét.

A Subway tonhalas szendvicse Forrás: shutterstock

Fontos megemlíteni, hogy nem ez az egyetlen DNS-vizsgálat amit végrehajtottak a gyorsétteremlánc halas szendvicsein. Az Inside Edition februárba egy laboratóriumba beküldött mintáit vizsgálva viszont találtak tonhalat.

A vállalat hivatalos közleménye szerint, a Subway éttermekben 100 százalékban a természetben kifogott, főtt tonhalat használnak az ételeikhez, amit majonézzel kevernek össze. A gyorsétteremlánc azt is megjegyezte, hogy az őket ért egy korábbi vádon júniusban már változtattak, ami szerint már nem az a kérdés, hogy tartalmaznak-e egyeltalán tonhalat a szendvicsek, hanem, hogy 100 százalékban fenntartható halgazdaságból származó csíkoshasú és sárgaúszójú tonhalat használnak-e az ételeikhez.

Közleményében arra is kitér a vállalat, hogy a DNS-tesztek használata a halfajta azonosítására nem megbízható módszer a denaturált fehérjék azonosítására, mint például a Subway tonhalára, amelyet még a tesztelése előtt megfőznek. Ebből viszont adódik, hogy a kérdés, miszerint a szendvicsekhez valóban használnak-e a reklámozott halfajtából, továbbra is nyitott.