Összesen 152 milliárd forintból emelkednek a bérek a közszolgáltató vállalatoknál

Bártfai-Mager Andrea
Nyíregyháza, 2019. szeptember 7. Bártfai-Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter előadást tart az 57. Közgazdász-vándorgyűlésen a Nyíregyházi Egyetemen 2019. szeptember 7-én. MTI/Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
A kormány 3 éves bérmegállapodást ír alá, amely lehetővé teszi, hogy az állami közszolgáltató vállalatoknál 15 százalékkal emelkedjenek a bérek 2021-2023-ban, összesen 152 milliárd forintból - mondta Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter sajtótájékoztatón pénteken, Budapesten.
Vágólapra másolva!

Kiemelte: a megállapodás aláírásával és a munkahelyek megőrzésével a kormány elismeri az állami vállalatoknál - Nemzeti Vízművek, a NÚSZ, MÁV-Volán-csoport, GYSEV, Magyar Posta - dolgozók elmúlt másfél évi áldozatos munkáját.

A vasúti dolgozók fizetése 2016 és 2023 között összességében 70 százalékkal emelkedett - jegyezte meg a miniszter. Az állami tulajdonú közszolgáltató vállalatoknál az átlag bruttó alapbérek 11 év alatt megkétszereződtek; az évtized második felétől a fizetések az infláció felett nőttek akár 5-15 százalékkal - mutatott rá.

Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Mager Andrea úgy fogalmazott, hogy

a jelenlegi kormány nagy hangsúlyt fektet a bérfelzárkóztatásra, a munkavállalók pártján áll, az elmúlt 10 évben megőrizte a munkabékét, és biztos jövőképet nyújtott az alkalmazottaknak.

Hozzáfűzte: mindez éles ellentétben van a 2010 előtti kabinet hozzáállásával, amely szerinte hibás politikájának árát a dolgozókkal fizettette meg.

A miniszter arról is beszélt, hogy a járvány első hullámát követően kialakított akciótervben a kormány azt vállalta, hogy megőrzi a munkahelyeket, és a megszűnő munkahelyek helyett újakat hoz létre.

- mutatott rá.

Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója, a Stratosz elnöke a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, hogy "nagyon jó, az ágazatot a helyén kezelő megállapodást sikerült kötni".
A magyar kormánytól kapott mandátum erre a fél évre 5 százalékos bérfejlesztést irányoz elő, amit jövőre és 2023-ban is egy-egy 5 százalékos emelés követ - ismertette.

A MÁV-nál ettől eltérve idén 200 ezer forintot kifizetnek mind az 55 ezer munkavállalónak, jövőre 10 százalékkal, azt követően pedig 5 százalékkal emelik a béreket

- tájékoztatott.

Az elnök-vezérigazgató valamennyi stratégiai közszolgáltató nevében köszönetet mondott azért, hogy a kormány a vállalatok mellé állt a járvány idején. Elmondása szerint a MÁV-Volán-csoportnál a korlátozások miatt a veszteség elérte a 60 milliárd forintot 2020-ban, amelyet a tulajdonos a cég rendelkezésére bocsátott, így nem kellett rendkívüli intézkedéseket hozni.

A sajtótájékoztatón Mager Andrea jelenlétében Homolya Róbert elnök-vezérigazgató és a szakszervezeti vezetők aláírták a MÁV-Volán csoport bérmegállapodását; a többi vállalatnál erre később kerül sor.