A szeptemberi tanévkezdést ma is ugyanakkora izgalommal várják a gyerekek, mint a hatvanas-hetvenes-nyolcvanas években, ám a rendszerváltozás előtt szülőknek és gyerekeknek egyaránt  komoly és ostoba szabályrendszernek kellett megfelelniük az iskolákban. Régi felvételek segítségével visszaidézzük, milyenek is voltak a tanévnyitók a kommunista diktatúra évtizedeiben.

Ahogy a kommunizmus a II. világháborút követően országszerte befészkelte magát a hétköznapokba, a tanévnyitókat is átjárta a politika. Évtizedeken keresztül nem szólt másról az iskolaév első napja, mint a lelkes, ragyogó arcú diákokról, akiknek oktatása egyetlen célt szolgált: „Pártunk és Államunk" jövőbeni építőinek kinevelését. Egy 1949-es pécsi tanévnyitóról készült beszámoló tökéletesen példázza mindezt. A címe: „Felemelő ünnepség keretében köszöntötte az új tanévet a nép tulajdonába került iskolák szabad ifjúsága".

A képre kattintva tekintse meg galériánkat sok évtizeddel ezelőtti tanévnyitókról és tanórákról:

A Budapest, XIV. kerület, Hermina út 23. szám alatti általános iskola udvara - 1949Forrás: Fortepan / Kovács Márton Ernő

A szeptember természetesen a szocializmus évtizedeiben is csupa izgalommal kezdődött: akkor is megvásárolták a szülők a szükséges füzeteket, ceruzákat és tollakat, egyéb kellékeket. Volt azonban néhány olyan szükséges holmi is, amelyek manapság igencsak idegenül mutatnának a gyerekeken.  Ilyen volt például a mozgalmi élethez elengedhetetlen kisdobos és úttörő egyenruha. A diákok ezeket hordták az ünnepségeken és a különböző iskolai megmozdulásokon.

A 60-as évek végéig általában csak a vezető pajtásoknak jutott a legfontosabb kék és vörös nyakkendőn kívül síp és egyening, de a 70-es évektől az Ezermester és Úttörő Bolthálózatnak köszönhetően már mindenkinek egyforma ruhája volt: a kislányok sötétkék egyenszoknyát, a fiúk rövid és hosszúnadrágot kaptak, ehhez pedig kisdobos vagy úttörőing dukált zsinóros síppal, csatos övvel, nyakkendővel és különböző rangjelzésekkel. Ezek beszerzése akár 3-400 forintra is rúghatott évente a 70-es években, hiszen a legtöbb gyerek egy nyár alatt kinőtte a ruhadarabok többségét.

Forrás: Pécsma.hu és Tó-retró.hu