Óriási sorokban állnak az emberek Spanyolországban a spanyol nemzeti bank ügyfélszolgálatának, illetve kirendeltségeinek bejárata előtt. Az ok: 2021. június 30-án lejár Spanyolország korábbi nemzeti fizetőeszköze, a peseta euróra váltására adott határidő.

Pesetájukat euróra váltani szándékozó emberek állnak sorban a spanyol nemzeti bank bejáratánál Madridban, napokkal a nemzeti valuta euróra való beválthatóságának lejárta előtt. Június 30-án ugyanis lejár a Banco de España, azaz a spanyol királyság központi bankja által az átváltásra adott határidő.

Pesetájukat euróra váltani szándékozó emberek állnak sorban a spanyol nemzeti bank bejáratánál Madridban, 2021. június 25-én, öt nappal a nemzeti valuta euróra való beválthatóságának lejárta előttForrás: MTI/EPA-EFE/Fernando Alvarado

Mindennek - és a kialakult soroknak - különös jelentőséget ad, hogy a jelek szerint a spanyolok nem szívesen válnak meg korábbi nemzeti fizetőeszközüktől. Felmérések szerint 2021. április végén a spanyol lakosok még 1,58 milliárd euró értékben birtokoltak pesetaérméket és -bankjegyeket, ez forintban kifejezve egészen döbbenetes szám, közel 570 milliárd forint.

Különböző címletű spanyol pesetabankjegyeket tart a kezében egy nő a spanyol nemzeti bank bejáratánálForrás: MTI/EPA-EFE/Fernando Alvarado

A helyzetet pedig a járványhelyzet tovább bonyolítja. A központi bank már számos felhívást tett közzé a korábbi hónapokban, hogy azok a spanyol állampolgárok, akik maradék pesetájukat euróra váltanák, egyeztessenek időpontot a nemzeti bank illetékes ügyfélszolgálatával. Most azonban friss közleményükben arról írnak, hogy június 23-tól már időpontot egyeztetni sem szükséges, mert a cél az, hogy a június 30-i határidőig megtörténhessen a peseta végleges bevonása a lakosságtól. Azok viszont, akik előzetes foglalás alapján érkeznek, továbbra is elsőbbséget élveznek - írják.

Spanyolországban 2002. január 1-jén vezették be az euro bankjegyeit és érméit a készpénzforgalomba, hároméves átmeneti időszakot követően, ami alatt az euro már hivatalos fizetőeszköz volt, de lényegében csak a könyvelésekben és elszámolásokban alkalmazták.

2021. április végén a spanyol lakosok még 1,58 milliárd euró értékben birtokoltak pesetaérméket és bankjegyeketForrás: MTI/EPA-EFE/Fernando Alvarado

2002. februrár 28-án véget ért az az időszak, amikor mind a peseta, mind az euró használatban volt a hétköznapi tranzakcióknál, onnantól az euro számít törvényes spanyol fizetőeszköznek.

A mostani beváltásoknál a spanyol központi bank továbbra is az akkor meghatározott árfolyamot használja, azaz 166,386 pesetáért vált 1 eurót.