Elkészült egy trónörökösről elnevezett, gigantikus naperőmű

Napenergia, napelem
Aerial view of a floating solar energy farm at a photovoltaic power station in Qinlan town, Tianchang city, east China's Anhui province, 15 October 2018.
Vágólapra másolva!
Togo a hét elején beindította Nyugat-Afrika legnagyobb naperőművét a fővárostól, Lométól mintegy 250 kilométerre északra. A hírről az Africanews számolt be.
Vágólapra másolva!

A Togo középső részén található 50 megawattos (MW) létesítmény több mint 158.000 háztartást lát el energiával, és

segítségével több, mint egymillió tonna szén-dioxid-kibocsátás takarítható meg.

Az erőművet a dubaji székhelyű AMEA Power leányvállalata, az AMEA Togo Solar építette. Nevét Abu Dhabi trónörököséről, Mohammed bin Zayed sejkről kapta.

A projekt megvalósítása érdekében a Nyugat-Afrikai Fejlesztési Banktól és az Abu Dhabi Fejlesztési Alaptól több mint 64 millió dollár hitel érkezett.

„A Togo Blitta városában üzemelő Sheikh Mohamed bin Zayed 50 megawattos csúcserőmű a legnagyobb napelemes fotovoltaikus erőmű a szubrégióban, amely a napkövető technológiát használva növeli a napelemek hatékonyságát" - magyarázta Mila Aziable togói bányászati miniszter a megnyitó ünnepségen.

Naperőmű (Illusztráció) Forrás: AFP/ Imaginechina/Song Weixing

Togo, amely energiájának több mint felét Nigériából és Ghánából importálja, leginkább a napenergiára épít, hogy nyolcmillió lakosának áramhoz való hozzáférését fejleszteni tudja.

- mondta Faure Gnassingbé togói elnök a közösségi média felületén.

"Boldog vagyok, hogy rekordidő, 18 hónap alatt sikerült megépíteni" - tette hozzá.

A platform felavatása a legújabb lépés a nyugat-afrikai országban a villamos energiához való hozzáférés növelésére és a megújuló energiaforrások fejlesztésére irányuló törekvések sorában.

Az év végére a tisztviselők reményei szerint a 127.344 napelemtábla évente 90.255 megawattóra (MWh) áramot fog termelni.

A tervek szerint az év végéig ugyanezen a helyszínen további 20 MW kapacitás épül ki.