Kína teszt üzemmódban megnyitja a világ második legnagyobb vízerőművét. A Baihetan nevű erőmű várhatóan 2022 júliusára üzemel majd teljes kapacitással.

Beindul a tesztüzeme a Kína délnyugati részén található Baihetan vízerőműnek. A hatalmas létesítményt most 72 órára helyezik üzembe, és a méretét jól mutatja, hogy végül az éves termelési kapacitásával 500.000 ember áramellátását lesz képes fedezni – írja a The Star a CCTV beszámolója alapján.

A tesztüzemmódban két generátort indítanak be a 16-ból. A fennmaradó 14 generátor várhatóan 2022 júliusára lesz majd teljesen üzemképes.

A Baihetan vízerőműForrás: Xinhua via AFP/Xinhua News Agency.All Rights Reserved/Jiang Wenyao

A Baihetan erőmű végső maximális kapacitása 16 millió kilowattóra lesz, amivel a világ második legnagyobb vízerőművének számít a telepített kapacitás tekintetében. A legnagyobb erőmű szintén Kínában található, a Hubei tartományban működő Három-szurdok-gát.

Ráadásul a Baihetan teljes földalatti csatornarendszerének hossza 217 kilométer, ami világrekordnak számít a vízerőművek körében. A csatornarendszerben különböző kamrák támogatják a vízerőmű működését és fenntartását, és számos nagy, vízre épülő létesítmény alatt található ilyen rendszer.