Megszületett a bérmegállapodás a Magyar Postánál

bérmegállapodás Magyar Posta Juhász Edit Schamschula György
Vágólapra másolva!
Megszületett a bérmegállapodás a Magyar Postánál, ennek értelmében a postai dolgozók 2021-ben július elsejétől 4 százalékos alapbér-fejlesztést kapnak. 
Vágólapra másolva!

Három évre szóló, összesen 15 százalékos alapbér-fejlesztésről szóló megállapodást kötött a Magyar Posta a két legnagyobb postás szakszervezettel. A postai dolgozók 2021-ben július elsejétől 4 százalékos alapbér-fejlesztést kapnak. Ezen túlmenően a vállalat megemelte az idei évi, lojalitás elismerésére biztosított béren kívüli juttatás összegét is - írja közleményben a Magyar Posta Zrt.

A bérfejlesztés elismeri az elmúlt időszakban hozott áldozatokat

A megállapodást június 28-án írta alá vállalat vezérigazgatója, valamint a két érdekképviselet, a Postás Szakszervezet és a Magyar Postások Érdekvédelmi Szövetségének vezetője.

Június 28-án írta alá a megállapodást. A képen balról jobbra Juhász Edit a nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és közműszolgáltatásokért felelős államtitkára, Schamschula György a Magyar Posta vezérigazgatója, Tóth Zsuzsanna Postás Szakszervezet elnöke és Andrássy Tiborné Magyar Postások Érdekvédelmi Szövetségének elnöke Forrás: Magyar Posta

Juhász Edit, a nemzeti pénzügyi és közműszolgáltatásokért felelős államtitkár az eseményen azt mondta, az hogy a járvány ideje alatt is zavartalanul működött egy olyan fontos közszolgáltatás, mint a postai szolgáltatás, a munkatársak elkötelezett, kitartó munkája és helytállása nélkül nem valósulhatott volna meg, ezért köszönet és hála illeti őket. A mostani többéves és kiszámítható bérfejlesztés elismeri az elmúlt időszakban hozott áldozatokat.

Az is eredmény, hogy nem volt leépítés

A három évre szóló bérmegállapodás szerint idén július elsejétől

egységesen 4 százalékos mértékű alapbér-fejlesztés jár minden postai munkavállalónak.

Ezen kívül a munkáltató 2021-re megemelte lojalitás elismerésére biztosított béren kívüli juttatás összegét bruttó 300 ezer forintra. A munkavállalók a júliusi fizetésükkel, azaz augusztus elején kapnak először megemelt bért, ezen felül - szintén augusztusban - az éves elismerés összegének felét is, azaz bruttó 150 ezer forintot utalja a munkáltató. A béren kívüli juttatás másik felét december elején kapják kézhez a munkatársak.

– Olyan bérmegállapodás született, amely egyrészt elismeri a munkatársaink teljesítményét és elkötelezettségét, másrészt kiszámítható és fenntartható a Posta számára – mondta a vállalat vezérigazgatója. Schamschula György azt ishozzátette: hogy eredmény az is, hogy a vírus okozta gazdasági nehézségek ellenére a vállalatnál nem történt létszámleépítés.

– Úgy vélem, olyan megállapodást írtunk ma alá, amely 2023-ig garantálja a bérek kiszámítható emelkedését minden postai dolgozónak – mondta a vezérigazgató.

2022-ben 9 százaléka nő az alapbér

A közleményben azt is kiemelték, hogy a 2021-2023 közötti időszakra szóló megállapodás szerint

a 3 év alatt összesen 15 százalékkal emelkedik a postai munkatársak bére.

A 2021-es 4 százalékot követően 2022-ben átlagosan 9 százalékkal, 2023-ban pedig 2 százalékkal növekszik a postások alapbére. Mint írják, a következő évekre szóló béremelések részletes szabályait később határozzák meg a felek.

Három év alatt összesen 15 százalékkal emelkedik a postai munkatársak bére Fotó: Szabó Gábor - Origo

Ezen túlmenően a munkáltató 1-1 nap extra fizetett távollétet biztosít a COVID elleni védőoltással rendelkező munkatársak részére 2021-ben és 2022-ben.